La decadencia, s.XV, s.XVI, s.XVII i s.XVIII

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,92 KB

 

concepte decadencia: La decadència és un període entre el s. XVI i el segle XVIII on disminueix la quantitat i qualitat, en termes generals, de la producció literària culta. Podem parlar més d’un estancament, ja que no es produeixen renovacions respecte dels models propis.

causes socioeconomiques

S.XIV LA PESTA - Conflicte dels masos buits: Conflicte entre pagesos i sentor que no es resoldrà fins al segle XV. A causa de la davallada de la població, també va haver-hi una crisi demogràfica molt dura durant aquest segle.

s.XV COMPROMÍS DE CASP - Extinció del Casal Català i arribada del Casal d’Antequera, és a dir, castellà. Això provocarà canvis de perspectives i canvis socials. CONFLICTES DE LES REMENCES - Molts pagesos van protestar contra els nobles per acabar amb els mals usos. Finalment els pagesos es van alliberar en bona part dels mals usos, entre ells, els de la remença. DESCOBRIMENT D'AMÈRICA - Aquest descobriment de Cristòfol Colom, i altres descobriments, suposen un canvi d’orientació de les principals rutes marines. Passen del Mediterrani a l’Atlàntic. EXPULSIÓ DELS JUEUS - Va ser duta a terme per part dels Reis Catòlics. Però com que els jueus eren els únics que aportaven riquesa, va suposar que no hi hagués possibilitats de crèdit.

s.XVI  REVOLTES DELS AGERMANATS - Van ser unes revoltes per part dels ciutadans contra els nobles. Tot i això, van fracassar. EXPULSIÓ DELS MORISCOS - Aquesta expulsió va provocar la ruïna del camp per falta de mà d’obra. També va provocar l’augment de la pirateria naval.

s.XVI-XVII AUGMENT DELS BANDOLERS - En aquests segles hi va haver un gran creixement del bandolerisme. GUERRA DELS SEGADORS - Conflicte bèl·lic transcorregut entre els anys 1640 i 1652.

s.XVIII GUERRA DE SUCCESSIÓ - Esdeveniment molt important on hi participa Felip V i on es decreten Els Decrets de Nova Planta.

causes politiques

s.XV LA DINASTIA DELS TRASTÀMARA - És castellana. Posa en crisi el sistema tradicional català. INQUISICIÓ - Apareix amb un caràcter molt dur. 

s.XVII FINAL DE LA GUERRA DELS SEGADORS - Es firma el Tractat dels Pirineus on la Catalunya Nord passa a ser sobirania francesa.

s.XVIII DECRETS DE NOVA PLANTA --> Felip V va anul·lar les Constitucions Catalanes (1714).

causes culturals

s.XV INQUISICIÓ - Amb els Reis Catòlics es descatalanitza i actua com a censura implacable. Això va provocar l’estancament, ja que va provocar que molta gent deixés de parlar català i només la classe baixa seguís parlant-lo.

s.XV-XVI La cort de la Germana Foix, segona esposa de Ferran II el Catòlic, també és profundament castellanitzada i aplica una política diglòssica. Això també provoca que es deixi de parlar el català.

s.XVI-XVII En aquests segles s’imiten els models literaris del segle XV i no es renoven. Això provoca l’estancament cultural. A l’hora coincideix amb els Segles d’Or de la cultura francesa i de la castellana, cosa que no afavoreix la catalana. Finalment, s’importen els models francesos i castellans.

pere serafi: (1505-1567) va ser qui va donar nom el sonet a catalunya, amb un estil poetica petrarca d'italia. serafi es autor de 22 sonets, gran part dells son amorosos. i utilitza la estetica ia latematica renaixentista. el tema principal dels seus poemes es lamor.

joan timoneda: poeta valencia, utilitzava la literatura popular per formaular les seves obres. va aplegar el recull de flor d'enamorats(1562), format per 280 poemes, 54 estan escrits en catala.

francesc vicent: conegut amb el sobrenom de Rector de Vallfogona. és el primer gran escriptor de la literatura catalana barroca. La seva obra, que abraça tots els gèneres –poesia, teatre, prosa.

Entradas relacionadas: