Croniques d'un rei

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,27 KB

 


2. La prosa Medieval


*Al Segle XIV , la producció en prosa s'incrementa notablement , amb noves traduccions àrabs i cròniques històriques . Per descomptat, continua la ingent tasca iniciada per Alfons X el Savi , amb l'aparició de traduccions , ampliacions i glosses d'obres àrabs , llatines i gregues .


2.1 Les Cròniques


*Són narracions mes o menys fidels del fets històrics esdevinguts durant un període determinat , un regnat o una dinastia amb l’intenció de exaltar l’heroisme dels monarques i la grandesa de les seves gestes.


*A Catalunya hi han quatre grans cròniques que narren fets relacionats amb els monarques del Casal de Barcelona i de la Corona catalanoaragonesa, i son :


-Crònica de Jaume I


L’autor és Jaume I


La data d’aquesta crònica van ser copaits l’any 1343 i 1380 ja que l’original s’ha perdutEl contingut de la crònica son la narració dels fets des de l’engendrament del rei fins la seva mortMostre una clara intenció de exaltar i preservar les gestes heroiques del regnat de Jaume I


L’estil és directe i, sovint , poplar i col·loquial amb gran desig d’exactitud


-Crònica de Bernat Desclot


L’autor és segurament Bernat Escrivà


La data d’aquesta crònica és l’any 1283 i 1288 aproxEl contingut de la crònica tracte sobre el regnat de Pere i alguns anys anteriors a aquest , l’autor és testimoni directe dels fets


Intenció de destacar la personalitat del rei i el seu esperit cavalleresc


En l’estil es destaca la impersonalitat del narrador i la seva pasivitat davant els fets mes cruels del rei


-Crònica de Ramón Muntaner


L’autor és Tamon Muntaner


La data d’aquesta crònica és des de l’any 1325 fins 1328


El contingut de la crònica tracte desde l’engendrament de Jaume I fins la coronació d’Alfons el Benigne


Mostre una clara intenció de glorificar la Casa d’Aragó


Té un estil directe i eficaç amb un llenguatge col·loquial . L’autor viu l’ho narrat-Crònica de Pere III


L’autor de la crònicaés Pere III


Té dues versions , per tant dues dates 1375 aprox i 1385


El contingut  tracte sobre tot el regnat de Pere III


Intenció de fer servir d’exemple el seu regnat per les pròximes generacions


Té un estil autobiogràfic2.1 Ramón Llull


*Rellevant escriptor , filòsof , místic , teòleg i professor singular . La seva personalitat i pensament han set sempre controvertits i complexos tan per l’Església com per als estudiosos de la seves obres


*La seva literatura es filósòfica i mística amb l’intenció de crear un pensament que servís com a canal de transformació d’infidels ( els que no creien en Déu )


*La seva obra també contribueix molt al desenvolupament del català ja que va ser el primer escriptor d’Europa que va posar el llenguatge més de carrer a l’àrea de la mística, la ciència i la filosofia. Ho feia per poder arribar a més lectors.


*Llul mitjançant la raó i la lògica pretén demostrar les afirmacions de la fé cristiana anomentan-l’ho així “Art” (Prosa filósòfica i científica)


*Té dues obres narratives en prosa importants (Blanquerna i Llibre de las meravelles(


*En la seva obra poètica destaca la influència de la poesia trobadoresca  tan com per els temes , tècniques , estil , etc.. Amb dues línias temàtiques :


*Poesia autobiogràfica on Llul ensenya el seu estat interior


*Poesia de caràcter religiós i propagandístic : Poesia de caràcter religiós amb la diferència de que Llul escrivia en català aprovençat i no amb occità.


*Amb la seva obra didàctica pretén convèncer els lectoRs de la grandesa de Déu . Destacan : Llibre de l’ordre de la cavalleria , Doctrina pueril , Llibe de bèsties

Entradas relacionadas: