Crisi petroli 1973 i canvis en la industria

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,44 KB

 

Després del conflicte mundial, la majoria dels països Occidentals van consolidar sistemes polítics democràtics. Només en alguns països Es mantenien règims Dictatorials.
A Portugal, la dictadura de Salazar, iniciada el 1928, es va mantenir fins al 1974. A Grècia, la dictadura dels coronels Instaurada després d'un Cop d'Estat el 1967 va durar fins al 1974. I a Espanya, la dictadura del general Franco, sorgida de la Guerra Civil (1939), es va mantenir com un règim profundament repressiu i antidemocràtic fins a la mort del dictador, el 1975.

A les democràcies europees, el Poder executiu és exercit per uns governs responsables davant d'un Parlament elegit per Sufragi universal, hi ha una pluralitat de partits, hi ha constitucions Parlamentaristes i s'hi defensen els drets individuals i els col.Lectius. A Diferència del model bipartidista Americà, en l'espectre polític d'Europa hi ha una diversitat més gran de partits que es Presenten a les eleccions i que es reparteixen els escons parlamentaris de Manera proporcional.

Tres grans tendències polítiques:

Els partits conservadors i Democratacristians.
Proposen un Model de societat inspirat en els valors cristians.
Sovint s'anomenen populars I han evolucionat des de posicions molt conservadores i anticomunistes cap a Actituds de reformisme social. Van ocupar el poder en molts estats després de la Segona Guerra Mundial i Van impulsar el creixement econòmic.

Els partits socialistes o laboristes.
n una força amb una gran tradicióa Europa i, sols o amb Coalicions, van ser els grans protagonistes de les transformacions entre els Anys cinquanta i seixanta. Han abandonat les referències explícites al marxisme i presenten un programa Reformista amb un paper destacat del sector

blic en benefici de les classes menys afavorides, la qual cosa els ha Convertit en els grans artífexs de l'Estat

del benestar.
•Els comunistes.
Van Tenir una influència important en la conjuntura De la Guerra Freda, peròla Caiguda delmur de Berlín va significar, pràcticament, La seva desaparició. Més tard, es van iniciar processos de reconversiói de coalicióamb altres forces alternatives.

La crisi del 1973 i les seves conseqüències(tuti)


El 1973 es va produir l'anomenada crisi del petroli.
En el context de la guerra Araboisraeliana, i com a arma política, els països àrabs productors de petroli, organitzats en l'OPEP (Organitzacióde Països Exportadors de Petroli), van Quadruplicar el preu del barril. El petroli va deixar de ser una energia barata I aixòva Implicar una alteracióenorme de la base del sistema productiu d'Occident. L'augment del preu del Petroli va repercutir en l'alça dels preus de tots els productes, la inflacióva augmentar enormement, la Demanda va disminuir i l'atur, que es va mantenir en taxes molt baixes durant Les dècades del 1950 i el 1960, es va Disparar. Per lluitar contra la inflació, els governs van apujar els tipus d'interès del diner, fet que va encarir la inversióprivada i, com a conseqüència, es van agreujar els efectes negatius sobre la producciói locupació.

L'expansió del comunisme al món

A partir de la dècada del 1960, el sistema socialista va adquirir la màxima expansiómundial. El 1949, la revoluciócomunista va Triomfar a la Xina i va inagurar una nova era en la seva història. Més tard es va implantar a Corea del Nord, al Vietnam, a Laos i a Cambodja.

Els sistemes Socialistes tambévaren tenir un ampli reflex a Àfrica, on es varen establir amb el suport de L'URSS uns quants règims inspirats en el socialisme, Angola i Moçambic. Tambées varen establir règims Comunistes a Etíòpia i, durant un temps, a Somàlia. A Partir del 1959, l'exemple cubàva influir en l'àrea americana i varen aparèixer Guerrilles d'insipraciócomunista, que es varen estendre per països de L'Amèrica Llatina, com Bolívia, el Perú, Colòmbia, etc.


El Tractat de Roma i la CEE

El 25 de marçde l'ny 1957, els sis països membres de la CECA varen signar el Tractat de Roma, que instituir La Comunitat Econòmica Europea (CEE) i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (EURATOM). Des de la signatura del tractat, l'objectiu va ser aconseguir la lliure Circulacióde mercaderies, serves, capitals i persones, mitjançant la supressióde les barreres duaneres, i El desenvolupament d'una política econòmica comuna. 

El Tractat atribuïa a les institucions comunes la competència Exclusiva en tres eixos de la política econòmica:

Entradas relacionadas: