Crisi petroli 1973 i canvis en la industria

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 12,68 KB

 

Multinacionals:


La potència econòmica dels Estats Units es basava en diversos factors. Primer, una quantitat notable de recursos naturals i un control de les principals matèries primeres al món, com el petroli. Segon, un sistema científic i tecnològic Que assegurava una innovacióconstant. Tercer, una Gran modernitat de l'empresa capitalista, que va afavorir la creaciód'empreses multinacionals, és a dir, les que s'estenien per tot el món i s'adaptaven a cada país.És a dir, empreses que s'estenen per tot el món i s'adapten a cada país./////////////Martin Luther King:
Les desigualtats socials van propiciar, durant la Dècada del 1970 i dels 60, una Gran contestaciósocial
. La lluita per la igualtat de drets dels Negres va tenir com a màxim exponent Martin Luther King, defensor de la no-violència i de la integraciósocial de la minoria negra. Pastor de l'esglèsia Baptista va liderar el moviments pels drets civils dels negres. Va lluitar pacíficament contra la segregacióracial, amb marxes, boicots i desobediència civil. Va rebre el Premi Nobel de la Pau el 1964 i va ser assassinat a Memphis (EUA) el 4 d'Abril de 1968.///////////////////OPEP:
El 1973 es va produir l'anomenada crisi del petroli.
En el context de la guerra Araboisraeliana, i com a arma política, els països àrabs productors de petroli, organitzats en l'OPEP (Organitzacióde Països Exportadors de Petroli), van Quadruplicar el preu del barril. El petroli va deixar de ser una energia barata I aixòva Implicar una alteracióenorme de la base del sistema productiu d'Occident. L'augment del preu del Petroli va repercutir en l'alça dels preus de tots els productes, la inflacióva augmentar enormement, la Demanda va disminuir i l'atur, que es va mantenir en taxes molt baixes durant Les dècades del 1950 i el 1960, es va Disparar. Per lluitar contra la inflació, els governs van apujar els tipus d'interès del diner, fet que va encarir la inversióprivada i, com a conseqüència, es van agreujar els efectes negatius sobre la producciói locupació. ////////Desestalinització:Nikita Khruixov, que va governar l'URSS durant pràcticament una dècada (1953-1964), va posar en marxa un nou estil de govern que comprenia la desestalinització, la lluita contra el culte a la Personalitat que havia acompanyat Stalin. Fou cèlebre L'Informe Secret, que va presentar al XX Congrés del Partit Comunista de la UníóSoviètica, celebrat el 1956, en el Qual va denunciar els crims de Stalin.////////////Plans Quinquennals:
A Partir del 1948, a tots els països satèl.Lit De l'URSS varen començar els processos de socialitzacióde la propietat i De la producció econòmica. La gran indústria va ser nacionalitzada i va Passar a control estatal, malgrat que la propietat privada es va conservar en Petits sectors industrials o rurals. L'augment de la produccióes va promoure a través de plans quinquennals similars als soviètics I imposats des de lEstat. Plans econòmics Propis dels països comunistes de la Europa Orienta, sistema de planificacióeconòmica de països comunistes. Amb 5 anys dantelacióels governs comunistes Planificaven que i com es produiria en els següents 5 anys.  Plans econòmics propis dels països comunistes de la Europa Oriental en Els quals es planificava que i com es produiria en els següents 5 anys.////////////Mikhaïl Gorbatxov:
der soviètic que va accedir al poder el 1985 on va fer reformes per tal de que la URSS millorès, Aquestes reformes es coneixen principalment com a perestroika i Glasnost (reestructuraciói transparència) Va ser el causant de dur involuntàriament laa caiguda dels comunisme i de lURSS i va dimitir.////////////Comunitat Europea Del Carbói l'Acer:
1951. Establia un mercat únic per a aquests dos productes entre els seus membres. Fou la primera Institucióen la qual els països integrants (França, Alemanya Occidental, Bèlgica, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos) varen acceptar la Lliure circulacióde productes i varen delegar a un organisme comúla gestióde tot el que s'hi Relacionava./////////UníóEuropea:
Entitat jurídica independent dels estats que la Componen, que téunes competències exclusives de caire econòmic, el compliment de les quals és obligat per als països Membres, i altres de compartides (política exterior i Defensa).////////////Sistema Monetari Europeu:
1979. Va crear una unitat de compte amb Propòsits monetaris, l'ecu, compost en proporciódiferent pel valor De les monedes dels països membres. El pas definitiu es Va fer amb el Tractat de Maastricht, que va establir la UníóEconòmica i Monetària (UEM) per la qual s'adoptàla decisióde crear una moneda única, l'euro, que Havia de garantir la lliure circulacióde capitals.//////////Banc Central Europeu:
Dirigeix la política monetària europea.
Tots els països De la zona euro han hagut de cedir a aquest organisme elements vinculats Tradicionalment a la sobirania nacional: el control de la política monetària i La fixaciódels interessos bancaris i del tipus De canvi. 

Entradas relacionadas: