Crisi del Marroc

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,14 KB

 

Causes externes


les classes dirigents, tenien por a una revolució socialista com la russa del
1917, va fer que s’establís, sistemes dictadorials conservadors. A causa també de l’influència del feixisme italià de Mussolini.
Causes internes: hi van haver-hi 4: 1-Crisi política: el sistema polític de la restauració estava molt desprestigiat. Els partits dinàstics i els diversos governs de concentració es van mostrar incapaços de solucionar els problemes del país. 2-Crisi militar:
L’exercit vol recuperar el prestigi perdut després del desastre de 1921, a més a més, el malestar augmenta a causa d’una investigació a les Corts, per exigir resposabilitats, que apunten als caps mikitars fins i tot al rei. 3: Crisi econòmica: després de 1918, la balança comercial es negativa, cau la producció i s’incrementa l’atur, mentres que els preus es mantenen alts. 4:Crisi social: augmenta per l’exemple de la Revolució Russa, i la crisi econòmica de la postguerra que avança l’ordre social existent, provocant preocupació entre la burgesia agrària, industrial i l’exercit.

El directori militar: està precedit per Primo de Rivera i un general per cada regió militar. L’exèrcit controla la vida política, i va situar-se en els llocs clau de l’administració a militars; les mesures i fets més destacats van ser: 1-es van declarar il·legals els partits i sindicats, es suspenen els drets, i les llibertats, es crea un partit únic format per catòlics i militars. 2: S’incia una política repressiva cap al moviment obrer, especialment del anarquisme i comunisme. 3: política anticatalanista que es caracteritza per la prohibició de l’us del català en actes públics i manifestacions, es tanca la mancomunitat el 1925. 4: Resolució del problema del Marroc que suposa un triomf pel dictador.
El directori civil: un cop resolt el problema del Marroc, l’objectiu és el desenvolupament econòmic del país a partir de la intervenció de l’estat en l’economia. Aprofitant la favorable economía, s’impulsa la construcció de carreteres, obres hidràuliques, ferrocarrils i electrificació. Lestat es va endeutar en excés per diversos motius com el subvencionament d’empreses. Els salaris continuaven sent baixos ja que va millorar el seu nivell de vida, i les condicions dels jornalers eren miserables.
Crisi i caiguda dela Dictadura: a mitjans del 1928, es fa evident la decadència de la Dictadura; per diversos factors: 1-Crisi econòmica: a partir del 1927, augmenta l’atur i també les dificultats pressupostaries de l’estat per l’endeudament  entre altres coses. 2-Crisi militar: alguns sectors de l’exèrcit ja no confien en el dictador. El Gener de 1930, Primo de Rivera presenta la dimissió al rei. Es forma un govern provisional anomenat Dictablanda, dirigit per Domaso Berenguer. El 1930, els militars republicans proclamen la república pero l’alçament no triomfa i son detinguts i comdenats a mort. El 14 d’Abril de 1931 es proclama la segona república espanyola.

Entradas relacionadas: