Quins son els cossos de l'univers que tenen llum propia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,6 KB

GalileoGalilei


: era un estraordinari científic italià que va obtenir proves que donessin suports al model heliocèntric de Copèrnic. -
La Lluna té valls i muntanyes, de manera que es demostra que no és un cos esfèric perfecte, tal com suposava Aristòtil.-
Venus mostra fases, és a dir Venus i la Terra giren al voltant del Sol.
-La Via Làctia està formada en realitat per un gran nombre d'estels. - Al Sol hi ha unes taques més fosques que contrasten amb la superfície brillant: taques solars. -
Júpite r té diversos satèl·lits que giren al seu voltant. Això va ser la primera prova que no tots els astres firaven al voltant de la Terra. -Va descobrir els anells de Saturn,(els va qualificar de protuberàncies).

LES LLEIS DE KEPLER

1ª: tots els planetes es mouen al voltant del Sol seguint òrbites el·líptiques. El Sol està en un dels focus de l'el·lipse. 2ª: els planetes es mouen amb velocitat areolar constant;(línia que uneix en cada moment el planeta amb el Sol escombra àrees iguals en temps iguals). 3ª: T2/R3= K(constant) R distància mitjana al Sol, considerant les òrbites casi circulars, i T el període.

LLEI DE LA GRAVITACIÓ UNIVERSAL

Tots els cossos de l'univers s'atrauen mútuament amb una força que és directament proporcional al producte de les seves masses i inversament proporcional al quasrat de la distància que els separa : Fg= g. M.M/d2.

Pes

Força d'atracció gravitatória que Terra exerceix sobre cossos prop seu.

Equilibri

Es el que diem quan un cos està recolzat en una superfície i no bolca

.- mòdul

Està determinat per expressió Llei gracitació universal.

- direcció

Línia que uneix centre dels 2 cossos que s'atreuen; el centre del cos i centre terra.

-sentit

El que indica força atracció, dirigit cap centre Terra. -

Punt aplicació

Centre gravetat cos. Tipus equilibri:
Estable: encara que separem el cos de la seva posició dequilibri, aquest tendeix a recuperar-la. Inestable: en separar una mica el cos de la seva posició dequilibri, bolca. Indiferent: en separar el cos de la seva posició, passa a una altra posició que també és d'equilibri.
Marees:
Moviment pujada i baixada nivell aigua mar que té lloc de manera cíclica 2 vegades día.

Marees vives

Marees més pronunciades del que és habitual, que s'originen quan Terra se situa en línia amb el Sol i la LLuna, i lefecte d'atracció gravitatòria Sol se suma al de Lluna.

Marees mortes

Soriginen quan Sol es col·loca de manera que línia Sol-Terra és perpendicular a la línia Terra-Lluna, lefecte atractiu Sol compensa parcialment el de LLuna i amb prou feines hi ha cariació en nivell aigües.

EL MOVIMENT DELS COSSOS CELESTES

La llei de gravitació universal ens permet estudiar el moviment de tots els cossos celestes i fer prediccions sobre la seva velocitat, la seva posició o el temps que tardaran a fer una volta completa( període orbital).

Satèl·lits artificials

Serveixen per conèixer altres àmbits d lespai exterior o x facilita comunicacions o prediccions meteorològiques.

Ingravidesa

És l'absència de gravetat. Diem que un cos està en situació d'ingravidesa quan no té pes.

Els planetes

Són astres que giren al voltant del Sol amb forma arrodonida i que a la seva òrbita no hi ha astres duna mida que se'ls pugui comparar

. Planetes Nans

Astres que giren al voltant del Sol amb forma arrodonida però que a prop seu orbiten alters astres d'una mida comparable a la seva.

La Teoria Del BigBang

És la que està més d'acord amb les evidències experimentals. Si les diferents Galàcies de l'univers s'estan separant contínuament, cal pensar que fa molt temps tota la matèria que contenen estava concentrada en un punt. Desprès de la gran explosió inicial l'univers va començar a expandir-se. Primer es van formar els àtoms i, més tard la matèria es va anar conventrant per formar estels, planetes i Galàxies.

Estels

Punts de llum que veiem al cel nocturn.

Satèl·lits:

astres que giren voltant planeta, planeta nan o asteroide. Galàxia: agrupacions destels, gasos i pols.

Nebuloses:

núvols de gasos amb diversos orígens.

Asteroides

Astres més petits que els planetes nans, i tenen formes irregulars.

Cometes

Astres rocossos + petits planetes.

Entradas relacionadas: