Corts de Cadis

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,58 KB

 

Espanya I Catalunya AL Segle XIX


Situació d’Espanya:

A Espanya regnava Carles IV de Borbó, juntament amb el seu ministre Manuel Godoy.

Mentre a França havia Napoleó i Portugal recolzava a Anglaterra en contra de Napoleó.

Napoleó al 1808 li demana a Godoy que li permeti que les tropes francès passin per Espanya per tala de conquerir Portugal.  I finalment accepta, Tractat de Fontainebleau.

La gent no estava d’acord, ja que les tropes franceses arrasaven i no eren civilitzats. I el poble fa una revolta contra el rei (Matí d’Arajuez 1808). El poble espanyol demanava que el Rei abdiques a favor de Ferran VII, per tant a partir d’aquell moment el rei passa a fer Ferran VII.

Napoleó va organitzar una reuníó amb Ferran VII i Carles I a Begonya i els hi diu que té una part de l’exercit a dins d’Espanya, que una part del poble no el vol i que no té suficient exercit com fer fer-li front, i que dimiteixi i que el seu germà Jose Bonaparte/ Pepe Botella, passi a ser el rei.

Havia una part que volia als Borbons (conservadors) i una minoria volia a Bonaparte 8els afrancesats ), ja que pensaven que era més modern i que els altres seguien l’Antic Règim.

El 2 de Maig de 1808a Madrid, hi ha guerrilles i comença la guerra del Francés, patriotes contra Napoleó, on els patriotes els volien fer fora.

Finalment els patriotes van guanyar i van fer fora a Napoleó i es firma el tractat de Valencay, on es posava fi  a la guerra i Ferran VII continua sent el rei.

LES CORTS DE Cadis I LA CONSTITUCIÓ DEL 1812

Carles IV i Ferran VII dimiteixen, i per tant no hi ha un rei clar.

Els progressistes, un grup d’intel·lectuals molt liberals, progressistes, intel·lectuals, molt moderns per l’època.

Com que no hi ha un poder fort dels progressistes per aplicar els seus ideals. De tota la península, Cadis no estava invaida per Napoleó. Van a Cadis i es reuneixen al Teatre Còmico de la Isla de León (1810): Corts de Cadis i van decidir que Espanya havia de tenir una constitució il·lustrada i la van començar a escriure el, el 19 de març de 1812 es va decidir que la constitució ja estava escrita “La constitució de 1812”, popularment, la Pepa. Aquesta constitució deia:

  • Sobirania: nacional

  • Ideologia: progressista

  • Poders: executiu ( rei+ ministres) legislatiu (corts unicamerals) judicial (tribunals)

  • Sufragi: Universal masculí i indirecte

  • Drets: individuals (impremta, propietat, inviolabilitat del domicili, igualtat davant la llei)

  • Relacions església- estat: estat confessional, catolicisme, religió oficial.

Entradas relacionadas: