Conquestes de Napoleó

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,12 KB

 

Revolució:
conjunt de canvis radicals i imprevistos contra l’ordre establert.

a TRANSICIÓ: Canvis pausats, controlats cap a un objectiu concret.

Revolució liberal: aixecament popular a favor del liberalisme i en contre de l’antic règim absolutista, Ex. Revolució Americana(1776), Revolució francesa (1789), Revolució espanyola (1808).

La Constitució és la llei suprema d'un Estat que estableix la seva Organització, el seu funcionament, la seva estructura política i els drets i Garanties dels habitants d'aquest estat.

Causes d’independencia de la revolució americana: Causa ideològica- il·lustració. Causa Política- les colònies no tenen representació al parlament. Causa econòmica- Rebuix als impostos de Londres, Voluntat de major autogovern.

Declaració independència Dels Estats Units: 4 juliol del 1776- “Declaració D’Independència” redactada per Thomas Jefferson. Desprès de guerres o d’accions Espectaculars per part dels americans (1776-1783), els britànics reconeixen L’Independència dels Estats Units en Pau de Versalles.

Construcció del nou estat (Estats Units D’amèrica): - república federal,

-capital(Washinton), -sobirania nacional:
poder legislatiu( fet pel parlament bicameral)2/ cambra dels representants i Senat. Poder executiu( fet pel president de la república). Poder judicial(fet Pel tribunal suprem).

Revolució Francesa (1789-1814): revolució liberal: pas d’una monarquia absoluta (Lluís XVI Borbó) a un estat liberal. CAUSES- polítiques-ideològiques ( difusió de les Idees il·lustrades, influència de la revolució americana- revolució contre el Poder).-econòmiques-crisi (males collites-fam, crisi financera- dèfisit de la Hisenda reial: més despeses que ingressos: a) guerres: Al candi, suport a Estats Units b)luxe dela cort. –socials: descontentament del poble en relació a La societat estamental.

-causa desencadenant: reforma fiscal- l’estat Té necessitat de més ingressos. Inici de la revolució dels privilegiats- es vol Que tothom pagui impostos (abolició del privilegi dels nobles/clergues). A)rebuig a acceptar la reforma, b) obliguen al rei a convocar les corts Estamentals per votar la reforma. Estats generals-
inici de la revolució Política i social del 3r estat: el 3r estat rebutja el sistema de votació als Estats Generals (1estament=1vot), Creació de l’assemblea nacional- parlament Alternatiu ( noblesa-no, església-no] 5%, 3r estat-sí] 95%.

ETAPES: Fase I: causes + revolta dels Privilegiats+ estats generals= inici de la revolució: a) política- assemblea Nacional b) social- aixecaments populars, -presa de la Bastilla (14 juliol). Fase II: assemblea nacional (1789-1792)-tipus de govern: monarquia Constitucional. Fets més importants/a) assemblea constituient(1789-1791): 1- Atribució del feudalisme(igualtat, abolició dels privilegiats) 2-declaració de Drets de l’home i del iutadà(1791) 3-constitució civil del clergat(1791). B) Assemblea legislativa(1791-1792): 1-el poder legislatiu queda en mans de L’assemblea, el rei Lluís XVI governa 2-inici de la divisió del liberalisme( girondins I conservadors i jacobins progressadors) 3-inici de la guerra amb països Absolutistes 4-intent del rei de fugir d’Àustria(nit de varennes) 5-fi de la Monarquia. Fase III: convensió republicana(1792-1793) a) convensió Girondina(1792-1793)-república conservadora. Domini irondí: -alta burgesia Conservadora –poques reformes en relació a la monarquia –judici al rei (condemnat a mort) –inici de la guerra amb Europa –revoltes socials a favor de La democràcia. Divisió del liberalisme. B) convensió jacobina (1793-1794)-república Democràtica. “període del terror”- Robespierre. –cop d’estat dels jacobins: Petita burgesia, -més reformes, són progressistes i més demòcrates, -persecució Dels “enemics del poble”: -conservadors(2// antic règim, liberals conservadors), -constitució de 1793. C) convensió termidoriana(1794-1795)-cop d’estat Conservador. El Directori(1795-1799)-república conservadora: - la convensió es Converteix en Directori. –creació d’un govern fort, de 5 membres. –aliança amb L’exèrcit (ordre social, frenar als demòcrates, protegir la revolució dels Absolutistes). –constitució de 1795.

Període de Napoleó(1799-1814): 1-consolat: (1799-1804)-cònsol-govern De 3 persones. 2-Imperi: (1804-1814)-emperador-govern de 1 persona.

Aportacions positives i negatives de Napoleó: (+) –modernitzar el país, -consolidació del liberalisme, -millora dels exèrcits Nacionals, -expansió del liberalisme per Europa. (-) –autoritari, -bel·licista, -ambició.

Napoleó i l’expansió de les Idees revolucionaries: Política interior- creació de L’estat-nació (unificació): - banc de França: creació d’un bac nacional, - Concordat amb l’església: pacte amb l’església, la religió no és oficial(laic) Però Napoleó no la prohibeix, l’església reconeix a Napoleó. – ensenyament: Creació d’un sistema educatiu públic, creació d’escoles, transmissió de valors Nacionals. – codi civil: centralització legislativa, llei comuna. Política Exterior: -creació d’un nou ordre europeu, -exapansió del liberalisme, -França Primera potència. FRACÀS. ·aliança antinapoleònica: -gran Bretanya+Rússia+Àustria, -derrotes a Rússia i a Espanya. ·1ra Derrota(1814)-empresonat a l’illa d’Elba, -restauració de l’absolutisme Lluís XVII. ·1815- Napoleó torna al poder. Govern dels 100 dies. Segona derrota. Batalla de Waterloo. Napoleó illa de Sta Elena.

ETAPES: 1- Rococó: pintura costumista- “El Para-sol”(1777), cartons per a tapissos- “La Gallina cega”(1788). 2-Neoclàssic: retrats- “La Maja vestida”(1795-1800), Pintor oficial de la cort(del rei Carles IV)- “La família de Carles IV”(1800). 3- Romanticisme: pintura de guerra- “La càrrega dels mamelucs o el 2 de maig”(1814) I “Els afusellaments del 3 de maig”(1814). 4-Expressionisme: pintures negres- “Aquelarre”(1798) i “Saturn devorant als seus fills”(1819-1823).

Entradas relacionadas: