El conjunt d'elements plàstics se supedita a l'expressivitat de l'obra

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,29 KB

 

EL CRIT

FITXA TÈCNICA:


Autor: Edvard MunchCronologia: 1893

Estil: ExpressionismeTècnica: Oli i tremp

Suport: CartróLocalització: Oslo

CONTEXT HISTÒRIC:


En aquest període van començar a agreujar els conflictes que acabarien desencadenant la Primera Guerra Mundial. Hi havia rivalitats imperialistes i el moviment obrer començava a guanyar posicions.

A Alemanya el gran desenvolupament industrial de finals del XIX va produir una gran deshumanització social. El règim que governava era militarista i autoritari. Tot plegat va crear un estat d’ànim tens i angoixant entre les classes majoritàries.

ANÀLISI FORMAL:


Una figura en primer pla crida amb un paisatge nòrdic de fons


El conjunt d’elements es mostren a l’expressivitat de l’obra. El dibuix és aparentment descuidat i de traços maldestres, però això li serveix a Munch per a alliberar les seves pròpies ànsies. La línia que predomina al quadre és la corba, que dóna una sensació de dinamisme i neguit, i que exterioritza el malestar del protagonista. Hi ha una línia recta a la barana quemostra la solitud del personatge i el buit de l’espai que l’envolta.

En quant al color, dominen els taronges, vermells i grocs del cel, i l’onada de blau fosc que envolta una illa en el mar. O sigui que la gamma cromàtica es redueix pràcticament als colors primaris. Cal destacar alguns contrastos, com ell groc del rostre amb el del blau fosc del paisatge. Aquest ús de tons agressius i irreals, pintats amb una pinzellada ample, reforcen la idea d’angoixa del protagonista.

Aquesta obra es pot dividir per la recta que forma la barana, separant els dos ambients. Aquesta barana s’encarrega de donar profunditat al quadre, igual que les dos siluetes que es passegen al fons de la composició.

Els elements de la natura tenen formes ondulades, igual que el personatge central. La figura és l’eix central


Ritme: Les línies ondulades i sinuoses doten a l’obra d’un dinamisme i moviment angoixants i desequilibrats. Contrasten amb les línies rectes del pont.

Estil: Les característiques de l’expressionisme són que pinten les coses que els autors senten al seu interior. Per aquest motiu les imatges solen ser esquemàtiques, reduint la figura humana a elements simples. I els colors forts i violents i hi ha una predilecció pels fons foscos.

INTERPRETACIÓ:


Significat: L’autor busca expressar el seu món individual, ple d’angoixa i sofriment. Ell mateix, en unes notes autobiogràfiques descriu les sensacions que va sentir al passar per aquell paisatge. La realitat es transforma per tal d’exterioritzar els sentiments que l’autor porta a dins.
El crit reflexa el món interior del pintor i la soledat de l’ésser humà.

Funció: Expressiva i terapèutica


MODELS I INFLUÈNCIES:


Rep influència de Gauguin en els contrastos cromàtics extrems, i també de Van Gogh


Munch va ser una gran influència per als expressionistes alemanys de principis del Segle XX


Entradas relacionadas: