Complement atributiu

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,92 KB

 


Obligació


: Haver de + infinitiu. Caldre + infinitiu. Caldre + que + verb. Ser necessari + infinitiu. Ser necessari + que + verb.

Probabilitat

Deure + infinitiu. és probable que + verb.

Imminència:

Anar a + infinitiu. Estar a punt de + infinitiu.

Història de la literatura: El Modernisme :

Va ser un complex moviment cultural europeu que pretenia transformar la cultura catalana de lepoca en una cultura moderna i nacional. (1892-1911) En el moviment van destacar dos corrents ideològics :
Regenacionisme, que va adoptar una visió cosmopolita de la cultura, amb un elevat compromís polític i la voluntat de regenerar la población inculta.
Esteticisme, que va optar per allunyar-se dels conflictes socials i es va aferrar únicament a lart, com a salvació individual.

Joan Maragall i Gorina

Barcelona ( 1860-1911 ), Llicenciat en dret, Va exercir de periodista, Intensa relació amb intel·lectuals castellans, Poeta, assagista, traductor, Oda a Espanya, Elogi de la paraula (1903), El compte Arnau.

Víctor Català:

Es diu Caterina Albert i Paradís, Emporda (1869-1966), Educación básica, Interes especial per lart i la escultura, Drames rurals, Solitud(1905).

Santiago Rusiñol i Prat

(1861-1931), Família de lalta burgesia catalana, Va estudiar dibuix, Després va marxar a París lalegria que passa (1891) Lauca del senyor Esteve (1917)

El noucentisme

Va ser un corrent cultural i polític que es va iniciar amb la cració de Solidaritat Catalana(1906) i es va acabar amb un cop destat al (1923) Van haveri 3 fets importants :
Eugen dOrs, va publicar des don va transmetre la seva doctrina noucentista Josep Carner, va publicar on va refectir els ideals ètics i estètics del moviment Es va fer el primer congres de llengua catalana Eugeni dOrs i Rovira
Barcelona (1881-1954) Ideòleg del moviment noucentista Va estudiar dret, filosofía i lletres però es va decantar per la literatura Secretari de IEC Va escriure glosa a la Veu de Catalunya La Blen Plantada(recull degloses)

Josep Carner i Puig-Oriol

Barcelona (1884) - Brusel·les 1970)Als 12 anys va publicar la seva primera poesia (Laureneta)Va entrar a la uní amb 14 anys i va estudiar Dret, Filosofia i lletres.Es va refugiar a Mèxic quan Franco Els fruits sabrosos(1906)

Jaume Bofill i Mates

Olot (1878) - Barcelona (1933) Articles on feia análisis de la política del momento Carles Riba i Bracons
Barcelona (1893 - 1959) Va estudiar Dret, Filosofia i lletres Va excercir de profesor i traductor Va exiliar-se a França Poeta del mes importants del Segle XX Avantguardisme
Es va iniciar al 1909 i va acabar al 1940 amb la invasió nazi. Va propugnar un vitalisme basat en la destrucció de lharmonia, la irracionalitat, el somni, la follia, la transgressió i ladmiració per levolució delements de la societat industrial.Hi va haber 4 principals moviments davanguardismes:

Futurisme:

suposa un trencament total amb lordre imperant en el passat. Absencia de puntuació i majúscules Surrealisme:
Busca lalliberació i trenca qualsevol lligam, ja que suposa una limitació per a la creació en llibertat. Dona importància als somnis.

Cubisme:

utilitza mètodes científics per canviar laspecte de la realitat.

Dadaisme

Té lobjectiu de crear un caos intel·lectual com a réflex de la realitat caòtica en què està immers lindividu.

Joan Salvat-Papasseit

Barcelona (1894) - (1924) No va estudiar, va traballar als 13 anys El poema de la rosa als llavis(1923)

Josep Vicenç Foix i Mas

Barcelona (1893-1987)Va abandonar els seus estudis per dedicar-se al negoci familiar Va escriure poesía en vers i prosa Literatura dentreguerres Josep Mara de Segarra i Castellarunau
Barcelona (1894-1961) Va estudiar dret Es va mudar a Madrid Quan la guerra va marxar a París Periodisme, traduccions, poesía, prosa narrativa i teatre.
Josep Pla i Casadevall ( 1897-1981) Dret a Barcelona Es va dedicar al periodisme Els pagesos (1952) Coses vistes (1925)

ATRIBUT

:Expressa una qualitat o un estat del subjecte. Acompanya els verbs copulatius: ser, estar, semblar. Forma part del Predicat Nominal.
COMPLEMENT  DIRECTE  (CD) Veig la Laura (CD) Acompanya  els  verbs  transitius,  als  quals  completa  el  significat.  Els  verbs intransitius, en canvi, no l’admeten. Es reconeix perquè si passem l’oració a pasiva es converteix en el subjecte.

COMPLEMENT  INDIRECTE  (CI)

Dono les claus a la noia.

Està  format  per  un  Sprep,  introduït  per  les preposicions a/ per a. .COMPLEMENT  DE  RÈGIM  VERBAL  (CRV)

Els alumnes parlen de l’estiu.
És  un  complement  necessari  perquè el verb completi el seu sentit. (a,  amb,  de,  en  per)  .

COMPLEMENT   CIRCUMSTANCIAL   (CC

).
Demà anirem a Egipte.

COMPLEMENT PREDICATIU (CPred).Apareix en les oracions de predicat verbal. Expressa una qualitat o un estat del nom al qual es refereix, ja sigui el subjecte o el CD. Sol estar format per un Sadjectival, tot i que no sempreLa noia es va tornar boja

Entradas relacionadas: