Quins son els colors primaris

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,8 KB

 
ELS ALIMENTS EN L’ART
Primer nexe entre l’art i la cuina, pintaven en coves amb sang i aliments. Van ser els primers a començar a fer art.
L’antic Egipte, les primeres natures mortes. Ofrenes funeràries en la toma de Amenemhat i la seva muller Hemet.
L’ideal de bellesa de l’art clàssic. L’Edat Mitjana, el simbolisme religiós. El Renaixement. Leonardo da Vinci, proposta
de menú per obrir un restaurant. Primer restaurant. Després amb Botticelli volien innovar. Archimboldo (obres fetes
amb aliments). Gabinet de curiositat, taxonòmica y sistemàtica. Un model anatòmic utilitzat per il·lustrar la
fenologia. El Barroc, volen expressar la fogositat de la vida. Naturalesa morta. La vanitas com coacitat. El Realisme,
els interessava la vida real, els artistes comencen a fer les primeres exposicions. Fins ara la gent que comprava art
era pel seu propi us. Molts antropòlegs es nodreixen de les pobres d’aquesta època per entendre-les.
Impressionisme, incorporen menjar.
La gen no ho entenia. Le salón de refusee, creat per Napoleó III. Le dejuneer sur
l’herbe de Manet. Post impressionisme, fauvisme (la importància dels colors), Cubisme (representar la realitat des de
diferents punts de vista), Surrealisme ( el subconscient, consciencia real i surreal), pop art (era consum, Andy
Warhol). La gastronomia, el menjar i el bodegó ha estat present des del principi dels temps, es part de l’art i de la
nostra vida, ens parlen del costums i tradicions de l’esser humà. Per això, mai deixarà de formar part de la producció
d’artistes futurs.

MANIFIESTOS

A partir de la estètica i l’ètica es crea en un moviment Artístic. Estètica, ciència de la filosofia que estudia l’origen del
sentiment pur i la seva manifestació expressada en art. Ètica, practica dels valors (el que es bo i el que es dolent).
1914-1928 Comença la primera Guerra Mundial
1917-1925 Revolucions de Octubre en Rússia
1919 Tractat de Versalles, fi primera Guerra Mundial.
ARTISTES I CUINERS
Cuina com a gènere artístic. La cuina com a instrument per fer veure la seva obra.
Artistes relacionats amb la
gastronomia:
Restaurant Spoerri, Daniel Spoerri: va donar que la preparació i el consum d’aliment son dos dels actes
definitoris de l’existència humana. El menjar com a expressió d’unions socials i l’alegria obra del plaer.
Food, Gordon Matta-Clark: estudia arquitectura a Nueva York. Va morir als 35 anys. La seva obra es basa en
edificis abandonats amb forats. Va fundar el restaurant Food amb la seva parella. Situat al Soho i era un punt
de confluència per musics, poetes...Etc. Van ser els primers en utilitzar productes frescos. Primer en fer cuina
oberta al públic.
El Internacional, Antonio Miralda: va néixer a Terrassa al any 1942. Comença a treballar com fotogram de
moda. Escultures de menjar amb la seva primera parella. Obsessionat amb el menjar des de el punt de vista
cultural, polític, social...Etc. Conegut perquè amb la segona muller van muntar el internació a Nueva York.
Primer restaurant a servir tapes, obra participativa. Artistes visitaven aquest restaurant. Feia servir la cultura
Espanyola amb la de EEUU. Crea una institució, Food. Trobem una escultura en el mercat de la Boqueria a
Barcelona. Per a ell l’objectiu era crear una xarxa de comunicació sobre el menjar. El 16 d’Octubre es celebra
el dia internacional de la alimentació i demana que es faci una ofrena a la escultura Sant Stomak, situada al
mercat.



Un altre artista es Tiravanija. L’art de Tiravanija es gratis. Nomes necessites l’experiència. De fet, l’essència del seu
treball resideix en la comunitat, les seves interrelacions i possibilitats. Fer art sense objectes, el seu propòsit es una
queixa contra la possessió i l’acumulació.
Per a quina raó es van comença a crear ponts entre la cuina i en especial la del Ferran Adrià i el mon de l’art? Richard
Hamilton, feia collage. Critica de l’estat de consum. Artista pioner del Pop Art. Primeres col·laboracions amb artistes
com Xavier Medina Campeny. La obra d’Adrià va passar a ser motiu d’inspiració o de reflexió per a artistes que no
nomes es sentien atrets pels seus lats. Va arribar un punt que atreia tant que Museus, diferents galetes que li
proposaven fer exposicions. El primer va ser el Palau Robert al 2002. Kassel va ser un altre lloc on va expondre
gracies a la proposta de Documenta 12. Si el Bulli no pot anar a Kassel, que la Documenta vagi al Bulli.
Marta Arzak va fer un estudi de quina relació hi ha entre el mon de les belles arts i la gastronomia. Aquest va ser el
que li va demanar Ferran Adrià a la Marta per una de els seves exposicions. La exposició a Kassel dura 100 dies i
Ferran va proposar que cada dia mentres dures la expo escollissin dos persones del públic per viatger a Espanya i
menjar al Bulli. Aquesta expo es troba mencionada a un dels llibres de Ferran Adrià “Comer para pensar y pensar
para comer”, que es troba dividit en tres parts.
I TRANSLATE FOOD CONCEPTS
Us de la gastronomia com a medi de comunicacions de concepte per generar experiències sensorials y creatives. EL
food design es una disciplina emergent del disseny, en la que es dona una cita qualsevol acció mitjançant la qual es
pot millorar la relació que mantenim amb els aliments, ja sigui individual o col·lectivament, inclusos el disseny de
productes alimentaris, el materials, les experiències, la tecnologia el entorn i els sistemes.


COLORS
Client deprimit, trist, apàtic, no te ganes de fer res. Sense ganes de fer cap activitat. Segon les emocions de cada
gamma de colors i tonalitats el millor color per crear un plat per aquest comensal seria el verd, groc o el taronja.
Blanc: Pau, silenci, puresa, higiene, salut, lluminositat, honestedat, objectivitat, lleugeresa.
Groc: al·lèrgia, optimisme, diversió, il·lusió, atenció, acidesa, activa la gana. En excés pot donar sensació
d’irritabilitat.
Taronja: energia, optimisme, calidesa, seguretat, extraversió, sociabilitat, salut, estimulant...
Marro: estabilitat, confiança, conservadorisme, masculinitat, terra, tardor, natural, orgànic...
Vermell: passió, amor, vitalitat, revolució, correcció, perill, agressivitat, foc, sang i calor. Fomenta la gana.
Rosa: joventut, feminitat, amor innocent, innocència, joc, simpatia i dolçor.
Violeta: luxe, creativitat, romanticisme, maduresa, melancolia, delicadesa...

Blau


Confiança, amistat, confort, relax, infinit i espai. En aliments artificial, fred, llunyania. Disminueix la
gana.
Verd: esperança, èxit, positivat, encert, seguretat, vitalitat, salut i natural orgànic.
Gris: formalitat, neutralitat, estabilitat, equanimitat, discreció, resignació, tristesa i sofisticació.
Negre: seriositat, formalitat, objectivitat, poder, sofisticació, dol o mort i foscor.
Or: luxe, diners, fama, riquesa, exclusivitat, bellesa, felicitat i maduresa

Entradas relacionadas: