Clima estepari

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,67 KB

 

Temps: Estat de l´atmosfera en un moment i lloc determinats.

Clima: Successió de fenòmens atmosfèrics que es repeteixen durant un període determinat en un lloc determinat .
CLIMES DE LA PENÍNSULA IBÈRICA: Espanya menys canàries (zona temperada). La major part de la península ibèrica està dominada pel clima mediterrani, excepte la zona cantàbrica, on s´hi troba el clima oceànic i els climes de muntanya a les serralades més elevades.
La característica determinant dels climes és la continentalitat de la península ibèrica, deguda a la gran elevació sobre el nivell del mar i a que està tancada per les serrelades exteriors.
DE QUE DEPENEN ELS FACTORS CLIMÀTICS? L´acció del mar: ja que les zones properes a la mar hi ha més humitat que les que no són prperes, les quals són més seques. El relleu: A la costa cantàbrica hi plou més que a la meseta, perquè els núvols carregats d´humitat que vénen del mar, quan han de travessar la serralada Cantàbrica, s´han d´enfilar, es refreden, la humitat es condensa i plou a la banda cantàbrica: quan aconsegueixen travessar la serralada i arriben a la Meseta, ja han perdut l´aigua que portaven. Per aixó a la Meseta hi plou menys. Les masses d´aire de l``atmosfera: s´organitzen a zones d´altes pressions o anticiclons i a les zones de baixes pressions o depressions. Els camps de pressió es representen per mitjà de les isòBarés. On els anticiclons produeixen temps estable i les depressions produeixen temps inestable.
TIPUS DE CLIMA
Clima oceànic:  Rep influència de la mar, humitat alta durant tot l’any.

Aquest clima es caracteritza per: precipitacions abundants, temperatures suaus (11-15º), poca oscilació tèrmica, rius cabdalosos i regulars.

Fenòmens- Galerna ·Clima oceànic de muntanya→  hivern fred i estiu curt i suau (elevada oscilació tèrmica). · Clima oceànic de transició→  transició cap al clima mediterrani continental. Hivern fred i estiu suau i curt , amb una petita sequera alguns mesos d’estiu (elevada oscil:lació tèrmica).

Vegetació

BOSC CADUCIFOLI: faig, noguer, castanyer, roure.

Clima mediterrani


Es caracteritza pel domini dels anticiclons subtropicals durant l’estiu, amb temps càlid i sec.

Estius calorosos i secs. Hiverns suaus i plujes no gaire abundants, encara que poden ser torrencials a la tardor. Estiatge intens i prolongat.

Fenòmens- Torrencialitat. · Clima mediterrani d’influència atlàntica → Hivern humit  ·Clima mediterrani de muntanya→ Hivern humit i estiu curt i suau· Clima mediterrani àrid→ Precipitacions escasses i estius llargs i secs.

Vegetació

BOSC PERENNOFOLI: alzina, alzina surera, pinar, vegetació xerófita, garriga de pi i ullastre,

*Problema ecològic: incendis*


Entradas relacionadas: