Clima desertic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,5 KB

 

CONCEPTES

Clima de muntanya→  Propi dels territoris situats a més de 1000 metres d’alçada. Té una baixa amplitud tèrmica i unes precipitacions superiors a 1000 mm. Estius suaus i hiverns freds

Clima mediterrani →Propi de les regions dels mediterrani, però també es dóna en altres zones del planeta. Es caracteritza per la sequera a l’estiu, produïda pel desplaçament a l’oest de l’anticicló de las Açores, i esporàdicament a Andalusia, pels anticiclons nord-africans; les precipitacions poden ser escasses o concentra-se en determinades èpoques de l’any. Propi de bona part de la Península Ibèrica i de les Illes Balears.

Clima oceànic→ Característic de la zona oest dels continents. Precipitacions regulars i abundants al llarg de tot l’any. A Espanya el trobem al nord.

Continentalitat climàtica→característica climatològica que presenta una elevada amplitud tèrmica i unes precipitacions escasses, degut a la manca de la influència  de la mar. A la Península Ibèrica, tenim clima mediterrani continentalitzat a les Submesetes, Sud i Nord, a la vall de l’Ebre i a Extremadura.

Clima subtropical→Classificat generalment entre els climes temperats, es defineix com aquell en que la temperatura mitjana annual no baixa de 18º , i la temperatura mitja del més mes fred està entre 6º i 18º. A Espanya tenim clima subtropical a les Illes Canàries

Desertització→Pèrdua de la capa fèrtil del sòl per culpa d’una aridesa extremada, provovada per les altes temperatures i les precipitacions escasses, i també per l’acció humana. A Espanya hi ha desertització al cap de Gata, si bé, moltes zones de la península estan actualment amenaçadés de desertització

Aridesa→Relació entre temperatura i humitat en un lloc donat. Augmenta amb la temperatura i la disminució de les precipitacions. Està en funció de les precipitacions, les temperatures i l’evaporació. A Espanya hi ha zones semiàrides extremes al sudest peninsular, a les illes de Lanzarote i Fuerteventura i al sud d’Eivissa.

Sequera→ Període llarg sense o amb molt poques precipitacions, que si es perllonga pot donar lloc a l’esgotament dels recursos hídrics. Habitual en el clima estepari del sud-est peninsular i en les Canàries, si bé el clima mediterrani en sí produeix períodes de sequera.

Clima urbà→Propi de les grans concentracions urbanes. Es caracteritza per l’augment de les temperatures, degut al tràfic i a les calefaccions, i de la nuvolositat, per la contaminació.

Règim fluvial pluvial→ S’entén per règim fluvial, les variacions que presenta el cabal d’un riu al llarg de l’any, i que pot variar segons el tram i les condicions climàtiques.

Règim fluvial nival→ És aquell en que l’aigua d’un riu, depèn del desglaç de la neu, com succeix en rius que neixen prop o per damunt dels 2000 metres, com passa amb alguns rius pirinencs (ex. El Caldarés, o la capçalera del Segre…)

Règim fluvial pluvionival→ És aquell en que l’aigua d’un riu, depèn, en primer lloc, de les precipitacions, i en segon, del desglaç. (Miño)Entradas relacionadas: