Circuit elèctric obert

Enviado por Chuletator online y clasificado en Tecnología Industrial

Escrito el en catalán con un tamaño de 9 KB

 

Un esquema elèctric, per tant, és una representació gràfica del circuit, en la qual es mostren les connexions dels diferents elements representats per símbols.

Amb els generadors s’obté energia elèctrica a partir de la transformació d’un altre tipus d’energia (química, solar, mecànica, etc.

Les piles són generadors de CC que transformen en energia elèctrica l’energia d’una reacció química que té lloc al seu interior.

Els acumuladors són semblants a les piles, però tenen la possibilitat de ser recarregats quan l’energia queda esgotada. Sovint s’agrupen diverses piles o acumuladors i formen el que s’anomena una bateria
.

Les dinamos són generadors de CC que produeixen electricitat a partir del moviment.

S’anomenen alternadors, perquè generen CA. A casa i a l’aula n’arriben els terminals o borns de connexió, que coneixem amb el nom d’endolls.

L’energia que poden subministrar els generadors és el que s’anomena voltatge o tensió i que es mesura en volts (V).

Els conductors tenen la funció de transportar l’electricitat del generador al receptor, i del receptor al generador, per tancar el circuit. Per tant, podem dir que els conductors són els camins pels quals circula el corrent elèctric.

Els materials conductors, com ja diu el seu nom, deixen passar l’electricitat amb molta facilitat. Generalment tots els metalls, principalment el coure i l’alumini, són bons conductors.

Els materials aïllants no deixen passar l’electricitat. El plàstic, la fusta i el paper, entre altres, són materials aïllants.


L’interruptor és un aparell que té la funció d’obrir i tancar un circuit, i de deixar-lo en qualsevol dels dos estats fins que el tornem a accionar.

Un interruptor té dos terminals o borns de connexió i dues posicions estables.

Els polsadors fan la mateixa funció que un interruptor, tancar i obrir un circuit, però només executen la seva funció mentre estan accionats (estat de treball) i tornen automàticament a l’estat inicial quan cessa l’acció (estat de repòs).

Els polsadors tenen dos terminals o borns de connexió i dues posicions estables.

El polsador
NO (normalment obert) manté el circuit obert en estat de repòs i només el tanca quan premem el polsador.

El polsador NT (normalment tancat) manté el circuit tancat en estat de repòs, i l’obre, de manera que interromp el pas del corrent, quan premem el polsador.

El commutador és un aparell de comandament que té tres borns de connexió: una entrada i dues sortides. Permet tancar o obrir un circuit elèctric des de dos punts diferents.

El commutador té tres borns de connexió: el d’entrada (a) és el born comú, ja que és únic per a les dues sortides (b, c) o borns commutats.

El commutador d’encreuament és un commutador que té quatre borns de connexió, dues entrades i dues sortides, i dues posicions de funcionament, que permeten invertir la connexió de les entrades amb la de les sortides.Entradas relacionadas: