Ciencias de la terra5 6 7

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,04 KB

 
METAMORFIQUES: Hi ha algunes roques de l’interior de la Terra que no arriben a transformar-se en magma.
D’aquestes roques només en canvia la forma o alguns minerals, així s’originen les roques metamòrfiques.
Per exemple, la calcària es transforma en marbre, l’argila en pissarra i el gres en quarsita.
Hi ha dos tipus de roques metamòrfiques:
Metamorfisme de contacte: La roca originària entra en contacte amb una massa de magma i l'alta temperatura del magma és el que transforma la roca.
La transformació depèn de la temperatura soferta, de manera que al voltant de la massa de magma es troben capes de roques amb major grau de transformació, i com més ens acostem a l'interior, més fred. Això es diu aureola metamòrfica.
Metamorfisme regional: En formar-se una serralada, l'escorça és comprimida i remoguda tant cap amunt com cap avall
Les roques que s'enfonsen, estan mesos i mesos sota la pressió causada per aquesta compressió i pel pes dels materials que tenen al damunt, i a la vegada per la calor causada per la profunditat.
Això metamorfosa totes les roques de les arrels de la serralada. Algun exemple d'aquests són les pissarres, els esquists, els gneis i els marbresROques ignies o mgmatikes: es formen a parti del refredament i la solidificacio dl magma. Tps de txtures: granular: vitria, afanitca. Segons lorigen: plutoniques(refreda lentament i en profunditat, granit,garbe,peridotita) volcaniques(quan magma arriba a la superficie terrestre i surt a lexterior en forma derucpio volcanica, basalt).filonianes(el magma sobre pas cap a la superficie a traves desquerres i se solidifica en el seu interior, porfir granitic) ROques sedimentaries: formades per lalteracio i destruccio de les roques prexistens i acaba am la trnsformacio dels sediments dipositats a les conques sedimentaries en roques. CLASes particules: clasts(erisionats i transportats) cristalls(precipitacio quimica en medi aquos) fossiols(restes essers vius) Diagenesi: capes de sediemens en transformen roques. compactacio,sedimentacio i recristalitzacio.TIPUS: evaporitiques( acumulacio clasts, disgregats, arrencats i transportats. abundants escorça. rudites, gresos, ludites. no detritiques:(precipitacio de minerals dissolts en laigua o restes procedens organismes. carbonatiques(calcaries), evaoiritiques(sals en mars,llacs,) silicies(acumulacio silice, silex) carbonoses(carbons,petroli querogen.)

Entradas relacionadas: