Causes de la primera Guerra Mundial en català

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,54 KB

 

Pau armada:


La Pau armada (1905-1914) va ser una de les causes més notòries de la Primera Guerra Mundial. Les contínues tensions entre Estats a causa de conflictes tant nacionalistes com imperialistas van donar lloc al fet que cada Estat destínés gran quantitat del capital estatal a la inversió de la indústria d'armament i al foment de l'exèrcit. Tot això va donar lloc a un complex sistema d'aliances en les quals les nacions es trobaven en conflicte sense estar en guerra.

Triple entesa

 LaTriple EntesaoEntente Cordialeva ser una coalició formada per l'aliança Franco-russa de1893, l'Entesa Cordial Franco-britànica de1904i l'acord anglo-rus de1907.La nova política mundial Alemanya iniciada perGuillem II de Prússiael 1890 va aconseguir que tres potències que tenien diferències importants entre si,França,Regne UnitiRússia, s'aproximessin i acabessin per aliar-se (i formessin la "Triple Entesa") per fer front a laTriple Aliança (1882)d'Alemanya,Àustria-HongriaiItàlia. Crisi marroquinaLaPrimera Crisi Marroquina, també coneguda com a Crisi de Tànger, va ser un conflicte diplomàtic entre l'Imperi Alemany, laRepública FrancesaiEspanyaentre el març de l'any 1905 i el maig del 1906.[1]

La crisi es va produir quan aquest any el Kàiser Guillem II d'Alemanya va desembarcar aTànger i va visitar el 31 de març el Sultanat del Marroc, ja que Alemanya, insatisfeta per no tenir massa colònies a Àfrica, va decidir provocar un conflicte al nord d'Àfrica. Aprofitant que Marroc no era propietat de cap Imperi, sinó que tenia només influències d'Espanya i Marroc, va aprofitar Guillem II per a fer costat al sultà marroquí en una lluita per la independència que duria Marroc a ser un protectorat alemany.Guerres del Balcans Es coneix com a Guerra de Iugoslàvia un seguit de conflictes violents al territori de l'antiga Iugoslàvia que varen tenir lloc entre 1991 i 2001. Comprenien dos grups de successives guerres que afectaven totes sis exrepúbliques iugoslaves. Altres termes amb què es coneix també aquest conflicte són: "Guerra de l'exIugoslàvia", "Guerra de Secessió Iugoslava", o "Tercera guerra Balcànica" (un terme passatger encunyat pel periodista britànic Misha Glenny, al·ludint a la Primera Guerra Balcànica i la Segona Guerra Balcànica del 1912-1913).

Es caracteritzen per ser uns conflictes ètnics entre els pobles de l'antiga Iugoslàvia, principalment entre els Serbis d'un costat i CroatsBosnians o Albanesos de l'altre; però també entre Bosnians i Croats a Bòsnia i Macedonis i albanesos a la República de Macedònia. Es coneix com a Guerra de Iugoslàvia un seguit de conflictes violents al territori de l'antiga Iugoslàvia que varen tenir lloc entre 1991 i 2001. Comprenien dos grups de successives guerres que afectaven totes sis exrepúbliques iugoslaves. Altres termes amb què es coneix també aquest conflicte són: "Guerra de l'exIugoslàvia", "Guerra de Secessió Iugoslava", o "Tercera guerra Balcànica" (un terme passatger encunyat pel periodista britànic Misha Glenny, al·ludint a la Primera Guerra Balcànica i la Segona Guerra Balcànica del 1912-1913).

Es caracteritzen per ser uns conflictes ètnics entre els pobles de l'antiga Iugoslàvia, principalment entre els Serbis d'un costat i CroatsBosnians o Albanesos de l'altre; però també entre Bosnians i Croats a Bòsnia i Macedonis i albanesos a la República de Macedònia.Revolució de 1905 La Revolució russa del 1905 va ser una revolta, antigovernamental i espontània, generalitzada arreu de l'Imperi Rus. Aparentment, no va tenir direcció ni control, ni tampoc cap objectiu reconegut. És considerada generalment com el punt d'inici dels canvis a Rússia que van culminar amb la Revolució Russa del 1917 i la fi del Tsarisme.

Entradas relacionadas: