La Catalunya autonoma

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,51 KB

 

EFECTES DE LA CRISI DEL 29

- EU explota la borsa i hi ha sobreproducció, el q fa esclatar l'economia (efectes menors a Espanya gracies al proteccionisme i al mecrat nacional.

- Sectors on Espanya exportava eren els crítics

- Van baixar el valor de la moneda


TRANSFORMACIONS SOCIALS

- Hi havia diferenteclasses socials on la mitjana controlava l'economia. Sorgeix l'obrerisme (CNT+UGT). Tambémsorgeix la conflictivitat laboral i el sindicat. Es millora la formació professional. Es desenvolupa la premsa de masses i apareixen els locals on els obrers feien oci.


T11: LA 2N REPÚBLICA A CAT. AUTÒNOMA

1931-1936

Eleccions municipals (12 Abril 1931) porten la república 14. AlfonsXIII abdica. Madrid crea un govern provisional i a Catalunya guaya esquerra republicana. Macià declara la República
Catalana integrada en una Federació de repúbliques ibèriques. Zamora va a Cat. Per q firmai tiroel proyecteenrrere, pero Macià negocia i aconsegueix el gobernóautònom de Catalunya.


LA CONSTITUCIÓ DEL 31

No es una constitución de consensoprque no esta votada per tots els partits. És un periodo de divisió entre les 2 Espantes(dieta i esquerra)

Preambui de la constitución va provocar molta dicidència en els conservadors ja q es declarava idealista, no guerres, per donar relació internacional.

Espanya es defineix com un estat integral tot i q es van comprometre a donar autogovern a Cat.

La constituciónpermet la solitaria popular on el poble delega el seu dret a un representants. La separació de poders es judicial i legislatiu, això li treu molt poder al president del govern.
Entradas relacionadas: