Catalanisme restauració

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,4 KB

 

Pèrdua de la colònia de Filipines: 1898.

Els americans van anar a Filipines, van fer fora els espanyols i van començar a controlar-la.

Conseqüències de la pèrdua de les colònies d’ultramar

En primer lloc, la població espanyola entra en una depressió moral i en crisi política → la gent se sent trista, aquella idea de l’Imperi espanyol cau quan altres potències europees comencen a ocupar territoris d’Àsia i Àfrica (finals XIX - s. XX) i s’estan generant nous imperis. Tothom s’esperava una crisi profunda econòmica però finalment, va ser política i moral. S’han perdut els últims reductes. D’aquí ve la Generació del
98 que expressa la situació espanyola.

Després de perdre les colònies, la gent pensava que aquest sistema bipartidista s’acabaria però va viure fins el 1923, quan entra Primo de Rivera. La població espanyola va quedar tocada psicològicament, una població frustrada. La premsa estrangers defineix a Espanya com a una nació a punt de morir, amb un exèrcit ineficàs que ha perdut les colònies, uns polítics corruptes i incompetents. Vist això, es necessita donar un gir a la política espanyola.

El regeneracionisme

A finals del Segle XIX, un grup d’intel·lectuals vinculats a una institució anomenada “Institució Lliure d’Ensenyança” on una de les figures claus era Giner de los Rios (el líder). En aquell moment a Espanya està entrant una línia de pensament que es diu Krausisme (del filòsof Kraus) → vol una renovació pedagògica on es potenciïn molt els temes científics → la poca educació que hi havia estava a càrrec de les ordres religioses. Una educació basada en aquestes institucions, potenciava superstició, els valors morals cristians i catòlics. Aquesta corrent d’innovació va arribar a la política. El regeneracionisme era una visió crítica sobre la política, Joaquin Costa era el més destacat. L’eslògan d’aquests és “Escuela, despensa y siete llaves al sepulcro del Cid”. Això vol dir que s’ha de potenciar l’escola (educar), l’economia ha de pujar i deixar de pensar en les llegendes de que som un gran Imperi i acceptem la realitat que estem vivint. A partir d’aquí sortirà la generació del 98 que és un grup d’escriptors que analitzen el problema d’Espanya molt crítics, pessimistes. A Catalunya les conseqüències van ser polítiques, es va fer el tancament de caixes → arriba un moment que el ministre d’economia de l’època puja els impostos i els comerciants es neguen a pagar. Després, la burgesia catalana s’adona de que els polítics de Madrid són uns incompetents i es necessita una altra guia política i es comença a potenciar el catalanisme, independentisme i nacionalisme → arrel burgesa, protegir a l’empresari català.
A partir d’ara, el catalanisme serà una nova manera de veure les costos, hi haurà dues tendències: la molt conservadora i una altra més liberal i progressista.

El catalanisme:


Neix la primera república, amb els republicans federals. Dins d’aquest estaven Figueres, Pi Margall i Valentí Almirall. Aquest es va separar del partit federalista ja que te la idea de potenciar el catalanisme més enllà dels partits.

Valentí va començar a dir que el catalanisme havia de superar la seva condició literària, cultural i artística. Deia que el catalanisme s’havia de ocupar de fer política. Per fer això funda el primer partit que és el centre català (1882). Reivindica l’ús de la llengua catalana, el dret civil català, divisió comarcal de Catalunya i proteccionisme econòmic. Mes tard, el propi partit convoca un segon congrés catalanista (1883). Els polítics catalans abandonen aquests partits i estiguin només en partits i organtzacions catalanes. Al 1885 el centre català convoca una reuníó a l’allotge de Barcelona. En aquesta reuníó es redacta un document que es diu “El memorial de greuges”. Aquest es considera el primer manifest del catalanisme. Es denuncia:

  • El centralisme de l’estat espanyol
  • Es defensa el proteccionisme
  • Es defensa el dret civil català

Alfons XII mor en el 1885. La burgesia catalana s’aplega a favor del catalanisme per què està protegint els seus interessos mitjançant proteccionisme. Al 1886, Valentí Almirall publica les bases ideològiques del catalanisme progressistes a un diari i considera que Catalunya ha de ser el motor del desenvolupament d’Espanya. Tot això provoca molta agitació cultural i intentar participar en les eleccions, però el projecte de Valentí fracassa. La proposta d’Amirall començen a perdre suport per què les seves idees són massa republicanes. La burgesia no està contenta i les classes populars tampoc. Van acabar que Valentí es va oposar molt fortament a l’exposició universal del 1888. A la burgesia si que l’interessava l’exposició universal així que el recolzen encara menys. Almirall es queda sense presencia i al final va desaprarèixer.

Quan es va desfer el centre català es va formar un altre partit polític que es diu lliga de Catalunya (1887) Aquesta lliga té personatges molt importants com:

Tenia un caràcter més centrador que el partit anterior, per tant la burgesia era més propera a les seves idees. Implanta unes mesure:

  • Català com a llengua oficial
  • Proteccionisme
  • Dret civil català
  • Execució des de el govern central una política exclusivament catalana

3.MISSATGE A LA REINA REGENT

Quan es desfà el Centre Català es va formar un alter partit polític: la Lliga de Catalunya (1887).

Trobem personatges importants com: Domènec i Muntaner, Puig i Cadafal, Enric Prat de la Riba i Àngel Guimerà. La Lliga de Catalunya tindrà un caràcter més conservador, això vol dir que la burgesia estavav més a prop d’aquest grup polític, ja que ella estava cada vegada més descontenta amb els partits dinàstics. Ells fa: que la llengua catalana sigui oficial, el dret civil català, el proteccionisme i que des del govern central s’executi una política catalana. Ells envien un missatge a la reina Regent (María Cristina d’Habsburg) al 1888. Se li va fer relativament poc cas i la Lliga, a l’any següent comença a promoure una campanya de defensa del dret civil català. A Madrid s’està reformant el dret civil i el govern central accedeix a canviar algunes lleis, seguint el codi civil català. Aquest canvi de redacció de codi civil és la primera victòria del catalanisme.

Entradas relacionadas: