Catalanisme restauració

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,91 KB

 


8- ORÍGENS I CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME


El catalanisme va iniciar-se al Segle XIX com a moviment cultural de recuperació de la llengua  ja que  al començament del Segle XIX un segle després del “Decret de Nova Planta”  el català havia desaparegut com a llengua administrativa i de cultura sent abandonada per polítics i culturals com a llengua d’Us públic i com a canal d’expressió escrita.


Tot i que la llengua continuava viva amb la comunicació oral entre la majoria de la població on volien mantenir la llengua , costums i tradicions.


LA RENAIXENÇA LITERÀRIA I CULTURALMoviment cultural per reivindicar l’ús públic i literari de la llengua catalana i per l’intent de recuperar el català com a llengua literària. Aquest procés va començar al s.XVII on intel·lectuals es van interessar pels orígens , historia i els fets del poble català. El redescobriment de la idea de pàtria i l’assimilació de la llengua materna va donar impuls al moviment.


Els Jocs Florals  van ajudar a impulsar als poetes catalans a escriure en català ja que va començar la preocupació entre els escriptors de crear un model de llengua literària. Els Jocs Florals es van fer populars i van esdevenir a una gran plataforma de difusió del català on destacaven literats com Jacint Verdaguer. Va sorgir un grup d’escriptors on defensaven elcatalà que ara es parla”i refusava el català medievalitzat i arcaic.


LA CRÍTICA DEL CENTRALISMEL’augment del centralisme (model d’organització estatal basat en el centralisme polític,econòmic,jurídic i militar) durant la Dècada Moderada va provocar distanciament dels moderats catalans dels homònims espanyols i van mostrar el seu descontentament  i van defensar el descentralisme de l’Estat.


EL FEDERALISMEMoviment que s’inicia als anys 40 amb Abdó Terradas com a referent. L’any 1868 es funda el Partit Republicà Federal on rebrà suport de la petita burgesia , medis urbans  i proletariat industrial. Francesc Pi i Margall principal teòric defensava que l’Estat federal espanyol havai de ser el resultat de la uníó voluntària dels diferents pobles o regions de la Península.


1869 es va signar el Pacte Federal de Tortosa (acord per impulsar un Estat federal espanyol que tingués present la realitat històrica de l’antiga Corona d’Aragö i es fomantés sobre el concepte de sobirania popular). Pi i Margall després de defensar la independència cubana es va formar discrepàncies dins del partit i després de la seva mort va portar la decadència al seu partit


VALENTÍ ALMIRALL I EL CENTRE CATALÀ


Valentí Almirall→ Figura representant del catalanisme polític i considerat un dels principals impulsors on busca una acció política purament catalana al marge dels parits de caire estatal i busca instigar a que el catalanisme superés la formulaió literària , cultural i començés a fer política . 1880 promou el Primer Congrés Catalanista(aplegar diferents tendències del mateix caire polític)  i a partit d’aquí dons anys més tard (1882) fundar el partit Centre Català . Poc després de desaparèixer el Centre Català poc a poc Almirall va anar perdent la influència que tenia dins del moviment catalanista.


Centre Català → Entitat que pretenia  unir a tots els sectors socialistes catalanistes amb l’objectiu de desenvolupar un programa reivindicatiu ( dret civils , proteccionisme econòmic , llengua ) i crear nuclis de propaganda del catalanisme per tot el Principat.


MEMORIAL DE GREUGESDocument presentat al rei Alfons XIIX on es representa el primer manifest polític unitari del catalanisme i es denuncia el centralisme i es demana el dret a impulsar la vida regional , defensaca el proteccionisme i el dret civil català davant l’amenaça d’elaborar un únic codi civil per a tota Espanya. Aquest document va ser redactat al  míting convocat pel  Centre Català (1885) a la Llotja de Barcelona  


LLIGA DE Catalunya I MISSATGE A LA REGENTLes diferències din del Centre Català van portar a crear la Lliga de Catalunya (1887)on tenien un caràcter més conservador que el projecte d’Almirall per tant tenien mes avinences amb la burgesia i defensaven les reivindicacacions de l’oficialitat de la llengua catalana , el proteccionisme , la defensa del dret civil català i una política catalanista. També van fer campanya en defensa del dret català i conta el projecte de refomra del codi civil que es discutia a las corts a Madrid.


188 van enviar un missatge a al reina Regent on demanaven autonomia per a Catalunya  , oficialitat de la llengua catalana , dret civil català , proteccionisme i execució d’una política exclusivament catalanista.

Entradas relacionadas: