Catala postguerra

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,09 KB

 

La poesia es el genre poetic mes conreat durant lepoca franquista.

Pere quart:(joan oliver) va neixer a sabadell i forma part duna familia dindustrials, pero ell eeera mes de lletres, va estudiar dret i va trebllar de periodista. TMB  va escriure poesia i narrativa. Va haver dexiliarse a frança, xile i argenmtina, i el 1948 va torna depsues desta empressonat va rebre una serie de premis. obres: abans , durant ,depsues de la guerra civil.

Salvador Espriu: Va nexier a Sta. Coloma de Farners i va viure a Bcn i Arenys de Munt. Va estudiar de dret i història clàssica fet qe mostrava interes per altres cultures. Les seves obres es caracteritzen tant per la originalitat com la riquesa en la tematica. Va comensar escriure poesia depsues de la guerra civil qe tractava sobre la meditacio de la mort i el pessimisme de vida humana.

Gabriel Ferrater: Va neixer a Reus i el seu pare era advocat i negociant de vins. Ell va estduiar coencies exactes peor no va cabar la carrera i es va dedicar a la linguistica. Va morir a St.Cugat del Vallés. Ell era un poeta realista que a diferencia dels altres escrivia una poesia que tractava sobre lexperiencia quotiddiana. Els temes de els seves pbres son  l'amor i el pas del temps, fa servir un llenguatge directe.

El teatre: Teatre de compromís: representat per Joan oliver i Salvador Espriu: Un intenta reflectar la critica dels costums a  la burgesia i els seus valors i l'altre critica la dictadura franquista. Teatre d'avantguarda: es destaca la poesia escènica i les propostes de recuperació del génere teatral com Joan Brossa.

Teatre existencialista i de l'absurd: com Manuel de Pedrolo en que parla de la mort i dels problemes de comunicació dels homes. Obres de Manuel de Pedrolo: La nostra mort de cada dia i Homes i no.

Autors: Joan Oliver( Pere Quart): En el teatre critica la burgesia, encara que el en provenia. La seva obra de teatre es dels anys 30 del S.XX. Després d'estar a la presó i l'exili e sva reincorporar a la vida cultural catlaana i tmb va traduir i adaptar obres d'altres autors. ObreS: Ball robat.

Salvador Espriu: En elseu teatre denuncia el franquisme i la guerra civil. Obres: Antígona que tracta sobre la tragèdia de sofocles per condemnar la Guerra Civil i l Primeria història d'Esther que tracte duna noia hebrea.

Joan Brossa: Parla sobre la posada en escena dels seus poemes i potència les possibilitats estètiques del teatre.Obres: Bell lloc i Poesia escènica

Entradas relacionadas: