Catala

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,19 KB

Tirant lo Blanc:
Segurament, Tirant lo Blanc és la novel·la catalana més important de tots els temps i la més coneguda del món pels especialistes.
Aquest prestigi s’explica per diferents raons, i en especial per dos aspectes:
-la categoria de novel·la total que té l’obra
-la modernitat, deguda al realisme, i que comprèn aspectes encara avui tan sorprenents com la desmitificació, la ironia, l’erotisme, etc.
Joanot Martorell va ser, com el protagonista de Tirant lo Blanc, un cavaller. Provenia d’una família de gran prestigi social i econòmic, però que es va anar arruïnant. Això el va portar a viatjar. De vida bregosa, doncs, i amb problemes econòmics, Joanot Martorell no arribaria a veure publicada la seva novel·la Tirant lo Blanc. El Tirant pot dividir-se en diferents parts a partir de les estades del protagonista. Finalment, els últims capítols ens parlen del esdeveniments a l’Imperi grec posteriors a la mort dels dos protagonistes, Tirant i Carmesina.


La novel·la cavalleresca: La novel·la de cavalleries s’ha acabat convertint en el gènere per antonomàsia de l’edat mitjana. Vinculada a conceptes com l’honor, el valor, la justícia o la generositat, la cavalleria va tenir el seu gran mite literari en les anomenades novel·les artúriques.
En general, un aspecte molt important de la novel·la de cavalleries és el seu caràcter fantàstic: hi és habitual la presència de mags, monstres o aparicions; tot plegat, la causa que dona Alonso Quijano es torni boig de tant llegir-ne i es converteixi en l’anacrònic i humorístic don Quijote de la Mancha.
Les dues obres representants del gènere: el tirant lo Blanc i el Curial de Güelfa, es caracteritzen, precisament, pel realisme i per la versemblança, és a dir, l’aparença de veritat. Per això Martí de Riquer distingeix entre novel·les de cavalleries: les tradicionals, amb predomini de la fantasia, i novel·les cavalleresques: terme que transmeten una sensació de verisme i on els elements fantàstics només apareixen de manera molt esporàdica.

Entradas relacionadas: