Carlins i isabelins

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,34 KB

 

La revolució del
1868-

En que es va produir una crisi econòmica molt greu (agricultura, industrial i financera), que gràcies al desgast polític del règim isabelí, va provocar una revolució contra la reina. Els insurrectes eren els grups marginats del poder (unionistes, progressistes i demòcrates), que es van unir per presentar una alternativa al sistema que hi havia, basada en la democratització de la vida política i la recuperació econòmica i va ser durant el Pacte dOstende. Aquesta revolta, encapçalada pels generals Prim i Serrano va esclatar amb la insurrecció de lesquadra del brigadier Topete

. Es van fer revoltes a les ciutats principals on es van fermar juntes revolucionàries i la reina i les seves tropes van ser vençudes a Alcolea. Desprès es va formar un govern provisional amb Serrano i Prim al capdavant, en que van impulsar reformes com-
1- Reconèixer els drets fonamentals i
2- el sufragi universal masculí,
3- es va reformar lensenyament,
4- es va democratitzar els ajuntaments. Al final es van elegir les noves corts, que van aprovar la constitució.

La primera república-


Davant labdicació del rei, les corts van votar per una gran majoria la proclamació de la República. Com que no tenia suport, la república, va néixer amb unes possibilitat escassa dèxit. Els republicans tenien un programa ampli de reformes socials, i per primera vegada, es va voler organitzar lEstat de forma federal, i es van repartir les competències legislatives entre el govern federal, les repúbliques federals i els municipis. Però la república es va haver denfrontar a un gran nombre de problemes. La guerra carlina i cubana van créixer, els sectors radicals van precipitar revoltes socials i aixecaments com el de Cartagena. Desprès un cop lEstat manat per el general Pavía va dissoldre les corts i va donar la presidència al general Serrano.

La monarquia democràtica-


La constitució establia la monarquia com a forma de govern i, desprès es va haver de buscar un nou rei entre les dinasties europees. Lelegit va ser Amadeu de Savoia, de la cosa reial Italiana. Però ell sempre va tenir en contra els moderats, els carlins i lesglésia, que es van mantenir fidels als Borbó. Finalment els nou rei va haver de fer front a lesclat de dues revoltes (una insurrecció de Cuba i una nova gerra Carlina), i ell com que no tenia suport va haver dabdicar.


El sistema canovista-


El nou sistema polític, manat per Antonio Canovas del Castillo, tenia un caràcter clarament conservador i es fonamentava en un sistema parlamentari liberal, tenia dos partits notables-
1-

Partit conservador-

Liderat per cànovas, era partidari a limmobilisme polític, la defensa de lesglésia i lordre social.
2-

Partit liberal-

Liderat per Sagasta i defensava un reformisme de caràcter més democràtic, laic i social.
Es va fer una nova constitució que presentava un caràcter moderat i clar. També es va fer una pacificació, desprès de la guerra carlina i de la insurrecció cubana. Finalment els conservadors i liberals es van posar dacord per alternar-se per manar (torn pacífic) i controlar la vida política espanyola.

Els nacionalismes-


La consolidació de lEstat centralitzat i uniformista va provocar el sorgiment de moviments racionalistes a-

1- Catalunya-

Va donar lloc al sorgiment dorganitzacions polítiques que demanaven lautonomia.

2- País Basc-

Va generar un moviment de protesta que va acabar amb el partit nacionalista Basc.

3- A Galícia-

En que al galleuisme es va mantenir molts anys com un moviment cultural.

La crisi del 98-


En que es va esclatar una nova insurrecció per la incapacitat de ladministració espanyola de fer reformes a lilla. La fi del conflicte va arribar quan els Estat Units van declarar la guerra a Espanya en què va ser derrotada i va perdre Cuba, Puerto Rico i Filipines.

La renaixença-


En que va sorgir un moviment cultural, conegut com la Renaixença que reivindicava lús del Català com a llengua literària i de cultura. Desprès es va promoure la restauració dels Jocs Florals. Això va provocar la recuperació del català com a llengua de prestigi i va fer conèixer els seus literats.

El republicanisme federal-


Els orígens del catalanisme com a moviment de caràcter polític cal cercar-lo en un seguit de revolucions populars. Els primer daquest moviments que va aconseguir suport popular important va ser el republicanisme federal.

El catalanisme-


La transició del federalisme va anar en mans de Valentí Almirall. Aquest va ser un dels grans promotors del Memorial de Greuges. En la difusió del catalanisme hi va tenir un paper molt important la Uníó Catalanista, una entitat que aplegava totes les organitzacions catalanistes. Un dels seus actes més rellevant va ser laprovació de les bases de Manresa.

Entradas relacionadas: