Carles Soldevila i novel.la psicologica Carles soldevila, JPF, JMS (acabada)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,07 KB

La novel.la psicològica: Es una obra de ficció escrita en prosa que enfatitza la caracterització interior dels seus personatges, els seus motius per actuar de certes maneres , les circunstàncies i l'acció interna que neix i es desarrolla a partir de l'acció externa. La novel.la psicològica es centra en els estats d'ànim dels personatges, les seves pasios i els conflictes psicològics que mantenen. Aquesta, no explica simplement el que succeeix sino que explica el perquè de les accions. En aquesta classe de literatura, el personatge i la seva caracterització sòn més importants de lo normal. La novel.la psicològica també pot ser anomenada 'Home interior'. Es fa ús de la conciència o el monòlec interior, per ilustrar el treball de la ment humana. També es poden incluir 'flashbacks'.

Carles Soldevila: (Barcelona 1892-1967) Germà de Ferran Soldevila. Carles Soldevila, fou periodista, novel.lista i dramaturg català. El 1915 fou lletrat de la Mancomunitat de Catalunya, però deixar el càrrec el 1923 com a protesta per la dictadura de Miguel Primo de Rivera i es dedicà plenament a la literatura. Va col.laborar en diversos articles de crítica i política com en son exemple 'La Publicitat' i a 'Revista de Catalunya. Va viure a París durant la Guerra Civil i no va tornar a Catalunya fins el 1942. Va començar la seva carrera literària dins del Noucentisme i després en va ser un reformador, sobretot de la novel.la , que va dirigida a afinar els costums de la burgesia , catalanitzar la llengua entre d'altres coses. En la seva obra narrativa destaquen Fanny (1929), Eva (1931) i Valentina (1933) centrats en 3 personatges femenins.Joan Puig i Ferreter: ( La Selva del Camp, Baix Camp 1882- París 1956) va ser un dramaturg, escriptor i polític català. Tot i ser un important dramaturg del modernisme i després un gran renovador de les tècniques narratives tot sovint estat oblidat pel públic i pels estudiosos de la literatura catalana. Al 1904 va iniciar la seva producció literària amb Diàlegs dramàtics, Diàlegs imaginàris. Al 1928 es va fundar Edicions Proa i va ser el director literari d'aquesta , allí publicar Camins de França (1934) entre altres obres. Camins de França (1934)- Obra de J.P i Ferreter escrita en la 3 etapa (1924-1936) de la vida del autor.

Josep Maria de Segarra: (Barcelona, 5 de Març de 1894 - 27 de setembre de 1961) va ser un poeta, novel.lista, dramaturg , periodista, traductor i escriptor català. Era l'autor de Vida Privada (1932)

Entradas relacionadas: