Característiques Víctor català

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,57 KB

 

LA NARRATIVA MODERNISTA


CARACTERÍSTIQUES NARRATIVA MODERNISTA

  • Visió caòtica i misteriosa del món.

  • La relació del home amb el món es resoldrà amb harmonia, si l’ésser es confon amb la natura totalitzadora.  

  • La relació de l’ésser amb la natura, es una lluita on la persona vol defensar la seva individualitat.

  • L’artista (superhome nietzschià) vol que la natura estigui sotmesa per l’esperit i l’art.

  • L’individu superior s’oposa a la multitud amb una actitud de reafirmació personal i de revolta, que du a una marginació i solitud, però amb dignitat.

  • La marginació els du a tractar temes escandalosos que molesten a la burgesia i als conservadors.

CATERINA ALBERT (VÍCTOR CATALÀ)

Neix a Escala, el 1869. Pares terratinents, pare advocat que mor jove (1980). Això fa que hagi de fer de cap de família i administradora de la renda familiar. Li donava molta importància a les obligacions socials i familiars, ho prioritzava a la vocació literària.


Li arriben a dir Víctor Català. La societat conservadora, benestant i essencialment rural no veien bé que una senyoreta es dediques a la literatura. I més, si les seves obres tractaven temes inadequats, cruels i amb actitud moral.

Hi va haver un escàndol quan va guanyar els Jocs Florals d’Olot (1898) amb La infanticida, un monòleg teatral on una mare deia que havia mort al seu fill. Per això, és diu Víctor Català, a partir d’aquí. Quan Narcís Oller va saber qui era, li va enviar una carta on representava els prejudicis sexistes als que va dur que aparegués al panorama literari català. Oller li dedica Memòries literàries.


Caterina Albert no es casa, el 1904 viu a Escala i Barcelona. Va ser una gran influència per les generacions posteriors. La seva millor literatura es dels primers anys, com: Drames culturals i Solitud. Víctor Català, va ser una escriptora de formació autodidàctica. Adopta del Naturalisme la concepció tècnica de la vida i l’afany descriptiu. En la seva producció hi trobem característiques essencials

JOAQUIM RUYRA I OMS:Marines i Boscatges el 1903, Pinya de rosa el 1920, La Parada el 1919.

PRUDENCI BERTRANA: Josafat el 1906, Nàufrags (1907), Crisàlides (1907), etc.

RAIMON CASELLAS: Els sots ferèsters.


PERSONATGES

  • Mila → protagonista que lluita contra ella i l’entorn. Víctor Català no dona cap aspecte físic. Per al seu marit, no té cap presència eròtica, el pastor la troba bonic , però enamora al jove Arnau. La seva renúncia a l’únic home que la desitja, representa la renúncia a la seva sexualitat. Mila irradia sexualitat reprimida, però rep radiacions sensuals del seu voltant.

  • El pastor Gaietà → personatge estereotipat que representa la puresa i espiritualitat de la muntanya. És el símbol del bé en contra del mal. L’ofici de pastor l’associa al guia messiànic (artista modernista). La espiritualitat del pastor és el pol oposat a la religió tradicional.  

  • Ànima → representa tot el mal de la humanitat, no té cap nom propi per remarcar el caràcter simbòlic que té per els cristians. És la part espiritual i elevada de l’ésser humà.

Entradas relacionadas: