Característiques del Palau de la musica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,59 KB

 

COMENTARI: PALAU DE LA MÚSICA CATALANA – LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER

Dades Bàsiques

Identificació


Construcció lúdica (auditori de música) amb el nom de Palau de la Música Catalana situada a Barcelona, Espanya.

Autor


Lluís Domènech i Montaner (Barcelona 1850 – 1923) és un dels Arquitectes modernistes més destacats. Va ser un dels clars Exponents del trencament amb l'arquitectura clàssica i un destacat Historiador de l'art medieval i polític catalanista molt actiu.

Cronologia


1905 – 1908

Anàlisi Formal

Planta-espai


S'ubica en un solar irregular i lleugerament trapezoïdal. A la part Més estreta hi ha l'escenari; l'auditori i les dependències Administratives ocupen la resta de l'edifici. La sala de concerts, Gràcies a la utilització de columnes de ferro i formigó que Estalvien parets mestres, és concebuda con una gran caixa de vidre. Amb la inspiració del gòtic català, no hi ha el característic arc Superior de les sales de concerts que separa l'escena de l'auditori.

Materials constructius i sistema Constructiu


Ferro, maó, Pedra artificial, vidre, ceràmica, mosaic... Amb arquitravat i Volta.

Elements de suport


Estructura metàl·lica, parets, pilars i arcs.

Elements sostinguts


Bigues, revoltons a la catalana i gran claraboia central de vitrall.

Il·luminació


Vidre i vitrall als laterals i a la claraboia central que il·luminen Perfectament l'espai.

Espai exterior


Volums: els volums exteriors no són remarcables. Façanés: l'entrada Està a un xamfrà que va ser decorat amb un grup escultòric de Miquel Blay – una al·legoria a la cançó popular catalana Presidida per la musa de la música i sant Jordi; a la part inferior, A l'esquerra, la cançó de la llar, nens i dones, i, a la dreta, la Del treball, pescadors, pagesos i treballadors industrials. Urbanisme: intenta destacar de la resta de les edificacions amb una Decoració exuberant.

Elements decoratius


Van participar en la decoració de l'edifici els més grans artistes I artesans del moment. Els laterals exteriors són plens de Decoracions florals escultòriques, mosaics i bustos dels músics més Importants del món. A l'interior la decoració serveix per unificar Els diversos espais. L'element principal és la gran sala de Concerts, dividida en l'escena i l'auditori. L'escena presenta una Decoració combinada de trencadís vermell, mosaic i escultura de Figures femenines que toquen instruments musicals. Separant L'escenari de l'auditori hi ha dos monumentals conjunts escultòrics Que representen la música popular i culta. Decora la sala de L'auditori una gran claraboia de vitralls amb la representació de Nimfes, una decoració de transició entre els laterals i els sostres Que recrea voltes de ventall del gòtic anglès. Als laterals hi ha Columnes recobertes de mosaic amb capitells florals, vitralls als Finestrals, ceràmica, esgrafiats...

Anàlisi Estilística i significació de la construcció

Elements propis de l'estil


Aquest edifici és la culminació del Modernisme i presenta les Línies corbes per damunt de les rectes, una inspiració en la Naturalesa, la recuperació de tècniques artesanals...

Relació entre la forma i la Funció


Aconseguiex el màxim De visibilitat per a la majoria del públic i una acústica perfecte.

Elements simbòlics


Els elements escultòrics recreen la música popular i culta catalana Tot conjuntament Catalunya i la resta del món. El Palau va Constituir la culminació del catalanisme polític, ja que la seva Construcció va ser sufragada amb aportacions populars i de l'Orfeó Català, propietari de l'edifici.

Relació de l'obra amb l'època


L'expansió de la ciutat de Barcelona a partir de la Revolució Industrial va provocar que s'haguessin de crear o ampliar antics Equipaments, com aquest.

Transcendència De l'obra

Malgrat la importància de l'obra i Que és la culminació del moviment modernista, el Palau no va tenir Cap repercussió en l'arquitectura posterior perquè aquesta mena de Decorativisme aviat va passar de moda. L'any 1997 la UNESCO va Declarar-lo Patrimoni de la Humanitat.

Entradas relacionadas: