Característiques del franquisme, els pilars del règim, els suports socials i les famílies del regim

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,37 KB

 

1.1Característiques del franquisme

El franquisme va instituir un Estat legitimat Només per la Guerra Civil i caracteritzat per un autoritarisme extrem.

Totalitarisme


: Supressió de la Constitució de 1931. Només va permetre l’existència D’un partit únic i d’un únic sindicat oficial.

Cabdillisme


:
Franco concentrava tots els poders en la seva persona.

El franquisme va abolir els estatus D’autonomia i va fomentar l’espanyolització.

Repressió constant

Es va crear un aparell legislatiu encarregat D’eliminar els opositors.

Control dels Mitjans de comunicació


1.2Els pilars del règim

Tres grans pilars: l’exèrcit, el partit únic i L’Esglèsia Catòlica. El partit únic va ser la Falange Española, encarregada de Proveir el regim de bases ideològiques de controlar els mitjans de comunicació I de subministrar una bona part dels càrrecs de l’administració. Esglèsia dona suport.
A canvi, l’Esglèsia obté un finançament públic (es va reinstaurar el Pressupost del culte i el clergat), el control del sistema educatiu i predomini De la moral.

1.3Els suports socials

Des del primer moment, la dictadura tenia el Suport de les elits econòmiques i socials que van recuperar el poder econòmic, social i polític que havien perdut durant la Segona República.

1.4Els franquistes catalans

Catalunya franquista estava integrada per Industrials, propietaris agraris, grans comerciants i financers. El personal Polític va ser sempre designat des del poder i entre persones de provada Fidelitat al règim franquista. Una bona part dels designats eren antics militants De l’extrema dreta perquè els falangistes no eren gaire representatius.

Els primers que van formar l’Estat franquista: Falangistes, carlins, ultracatòlics i monàrquics alfonsins.

2.1 Els instruments de la repressió

Es va volver destruir sistemàticament tots Aquells que eren considerats contraris al règim: republicans, socialistes, Comunistes, maçons i, a Catalunya, també els catalanistes. Llei de Responsabilitats polítiques 1939 regia la depuració de les persones que havien Col·laborat amb la República. 1940 Llei de repressió del comunisme i de la Maçoneria, expedient als acusats de defensar idees contraries.

2.2 Confiscació de bens

Es van confiscar les propietats de la majoria Dels exiliats i dels polítics republicans. Els béns de tots els partits van Passar a engrandir el patrimoni de les institucions del règim. El franquisme va Expulsar del món laboral a tot aquell que havia estat a favor de la causa Republicana. Es va dur a terme la depuració generalitzada dels funcionaris.

2.3

Es van prohibir i perseguir les manifestacions Lingüístiques i culturals que poguessin mantenir actituds nacionalistes. El 5 D’Abril de 1938, Franco va signar un decret que posava fi a l’autogovern, Sustituint-lo per un regim centralista, i es pretenia fer un genocidi cultural.

3.4

Producció augmentava lentament i el nivell de Vida a Espanya era molt inferior al de altres països europeus. Es van produir Protestes obreres. Els que volien un canvi, volien posar fi a l’autarquia i Procsdir a la liberalització de l’economia a la seva obertura exterior per Reorientar l’Estat.

4.1

1966 Llei orgànica. 1938, nou estat es basava En la concentració de poders en la persona de Franco

La política autàrquica va provocar una Frendada de les tendències modernitzadores.

5.2

Els productors agrícoles estaven destinats a Lliurar la producció a un preu de taxa i l’Adminisració era l’encarregada de Vendre els productes a un preu també regulat. Resultat: manca d’abastament D’aliments i racionament dels productes. Tot això va comportar que els productors Amaguessin la producció i la venguessin al mercat negre.

El govern de Franco va marcar la transició des D’una primera etapada, dominada pels tecnòcrates. Consideraven el creixement econòmic Com la principal farantia d’estabilitat social. Apostaven per un reformisme Tècnic que trobés una sortida a la situació econòmica i social derivada de l’autarquia. Canvi fet per: exhauriment de les reserves del Banc d’Espanya, augment de les Protestes socials. ETAPA de recuperació econòmica després de la Segona Guerra Mundial.

Estabilització de l’economia: Es va limitar la Concessió de crèdits i es van congelar salaris.

Pols de desenvolupament: intentaven reduir els Desequilibris econòmics regionals promovent noves industries en zones d’industrialització Escassa.

Entradas relacionadas: