El mon que captem a partir dels setnits és una còpia d'un altre món, el mon de les Idees, on hi ha models perfectes i universals i únic de tot allò que hi ha en el mon sensible.Mon idees->existencia al mon sensible

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,12 KB

 

PENSAMENT DE PLATÓ

TEORIA DE LES IDEES:

El seu objectiu és polític per canviar la política de la polis.

Plató està convençut de que existeix la veritat única i absoluta, però no tots la poden accedir.

Existeixen unes realitats que són immutables, eternes i perfectes. Són les idees, a les que només s’accedeix mitjançant la raó. Per ell, les idees són la realitat, l’objecte físic, no.


DIVISIÓ EN DOS MONS:

Per Plató existeixen 2 mons:

  1. Món intel·ligible→ És on estan les idees. Només s’hi pot accedir mitjançant la raó.

  2. Món sensible→ És on estan els objectes físics. S’accedeix mitjançant els sentits.

Les idees són la causa de que existeixin els objectes físics, que el que volen és apropar-se a la idea. Com més s’apropa, més perfecte és. Això és la participació, voler semblar-te a algo, participar de la idea d’aquest algo (taula).


El Mite de la Caverna

Amb el mite de la caverna explica les seves teories de les idees.

Una cova amb tres persones encadenades que miren a la paret. Darrere del tabic que els separa hi ha unes persones amb figures a les mans, darrere de les persones tenim el foc que reflexa les figures a la paret per a que els encadenats ho vegin. Un dels encadenats s’escapa i surt al món exterior.

Els encadenats son ignorants, es guien per els sentits. Els que només els deixen veure ombres son els sofistes. Per sortir de la cova i anar al mon exterior es necessita un aprenentatge i una educació. Al sortir al mon exterior s’enlluerna amb el sol i poc a poc a d’anar acostumant-se. La figura de Sòcrates es el que torna a avisar els altres i l’agafen per boig. El sol es la causa de tot i es la idea del bé.


ANTROPOLOGIA:

L’home es divideix entre cos (món sensible) i ànima (món intel·ligible).  

  1. Racional→ Raó (idees)

  2. Irascible→ Emocional (sentiments)

  3. Concupiscible→ Desitjos (menjar, sexe…)

Qualsevol part ha d0estar controlada per la part racional. Depèn el que siguis tindràs una funció a la polis.


TEORIA DE LA REMINISCÈNCIA

Fa seva la teoria de la transmigració de les ànimes. Per ell, l’ànima, abans d’entrar al cos, està al món de les idees. L’ànima entra al cos humà perquè està castigada, quan hi entra, oblida tot el que havia après al món de les idees. Però quan l’ànima es relaciona amb l’objecte físic, sí que s’enrecorda. Amb això podem saber que el coneixement és innat.


Entradas relacionadas: