C4 el cor

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,12 KB

 Aparell circulatori
Es l’encarregat de transportar la sang per tot l’organisme.
Format per:
Bomba impulsora cor Sistema de conductes arteries capil·lars i s.limfatic Liquid sang + components
Anatomia Paret cardiaca
3 capes de teixit diferent
endocardi recobreix interior de les cavitats i valvules miocardi muscul cardiac intermedi entre estirat i llis
pericardi doble capa depiteli que envolta el cor cavitat cardiaques i les seves valvules
4 cavitats: 2 auricules part superior 2 auricules part inferior valvules que permeten el pas de la sang pero impedeixen el retorn valvules son: tricuspide o auricoventricular dreta 3 valvules mobils bicuspide o mitral o auricoventricular esquerra 2 valvules entrada i sortida al cor dels grans vasos vena cava arriba a l’auricula dreta recull la sang de la part del cos que esta per sota tronc arteria pulmonar forma de T es divideix en 2 branques arteria pulmonar dreta i esquerra Venes pulmonars 4 venes provinents en parelles de cada pulmo
arteria aorta porta a tot l’organisme la sang surt darrere del tronc,corba en U per anar avall.
Fisiologia del cor Cicle cardiac Funciona com 2 bombes conectades en serie una a la part dreta que impulsa la sang als pulmons- auricula esquerra- ventricle esquerre Part Esquerra -sang- circulacio general- desemboca aurícula dreta- ventricle dret Fa tot aquest recorregut gracies a la contraccio cardiaca i colabora en la bomba muscular esquelética i respiratoria. El cicle cardiac suposa que les auricules i ventricles deixen de bombejar (diástole) “relaxacio” o omplir i deixar-ho de fer (sístole) “contraccio” El proces te lloc en varios pasos Contraccio auricular marcapasos cardiac o nodul sinoauricular (keith flack)Contraccio ventricular un cop plens els ventricles sinicia la sistole ventricular Expulsio auricular rapida presio augmenta a la cavitat ventricular i es produeix una contraccio de les seves parets o sistole.


Expulsi auricular reduida fluxe expulsio sanguinea des dels ventricles disminueix
Relaxacio isovolumetrica inicia la relaxacio despres del tancament de les valvules
Omplert ventricular rapid presio auricular es major que la ventricular
Omplert ventricular reduit despues augment sang segeix fluint lentament
Arteries coronaries
Es nececita nodrirse continuament peno no ho pot fer per la sang ja que l’empeny. Per aixo nececita les arteries que transporten la sang nodrida. Son les arteries coronaries dreta i Esquerra surten a l’inici de l’aorta.

Entradas relacionadas: