Bioo

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,57 KB

 
Els briòfits sn 1grup intermedi, m caracteristiques de tal·lòfits i d cormòfits. Les hepàtiques, x l'estructura laminar, recorden les algues i les molses, i alhora recorden tmb els cormòfits, xq tnen uns òrgans, anomenats rizoide, cauloide i fil·loide, q sasemblen a l'arrel, la tija i les fulles dels cormòfits. NO tenen vasos conductors. S'han independtitzat dl medi aquàtic i han colonitzat la terra. La reproducció és alternant i la realitzen 2menes de plantes, el gametòfit i l'esporòfit. MODEL: MOLSES. El gametòfit. hi distinguim les parts seguents: els rizoides(arrel), els fil.loide(falses fulles) i el claudoide(tigeta), a l'extrem del qual s'originen els òrgans sexuals o gametangis, els anteridis-mascu.formen els anterozoides i els arquegonis-feme. originen dintre seu 1oosfera.
L'anterozoide, flagels, penetra a l'arquegoni i fecunda l'oosfera, forma el zigot.
L'esporòfit. L zigot frmat al'arquegoni origina l'esporòfit.
Mitjançant la meiosi, a linterior de l'esporangi s formen les espores cauen a trra, germinen i frmen el gametòfit.
ELS CORMÒFITS.arel tja arrel.els teixits vegetals principals sn els sguents: meristemàtics(frmats x celulesq s divideixen mitosi=primaris longitud; secundaris gruix;conductors:llenyosos(condueixn saba bruta) i els liberians (sba elaborada); protectors:sn l'epidermis i el súber(recobreix la planta); parenquimàtics.dues lasses de teixits: els clorofíl.lics i els de reserva; de sosteniment: sn el col.lènquima i l'esclerènquima(sostenen el vegetal);secretors: secreten unes certes substancies, com goma i resines.
distinguim: ELS PTERIDÒFITS(falgueres) i ELS ESPERMATÒFITS
1.vegetals intermedis ntre els briòfits i les gimnospermes. viuen en llocs humits.reproduccioalternant a carrec d 2plantes, el gametòfit(frma de cor.a la cra interior duu uns rizoides i ls organs reproductors) i l'esporòfit(zigot s divideix x mitosi i produeix un embrio dns arquegoni, el protal.lus dspreix, lmbrio crix.ls espores germinen)


els espermatòfits:plantes+evolucionades.tenen arrel, tija i fulles a +tnen flors ncarregades d l rep. MODEL: DICOTILEDÒNIA. ARREL:organ subterrani q no conte clorofil.la a les cel. funcions: fixar la planta al sòl, absorbir l'h2o i les sals minerals x la nutricio i servir d reserva d les substancies elaborades x la planta.Morfologia: en una arrel podem distinguir 3parts: zona de ramificació(surten les arrels secundaries); zona pilífera(coberta de pèls absorbents especialitzats en l'absorció de suB nutritives en disolució) i zona apical(meristema apical, recobert x la caliptra). tipus d'arrels: axonomorfa(arrel principal sta molt+desenvolupada), fasciculades(no arrel principal sino conjunt arrels) i adventícies(formen n atres punts o a les fulles). Structura de l'arrel:primària(fa no fa 1 any) i secundària(+d'1any). 1.cilindre cortical.consta: epidermis(+externa 1 capa de celules), parènquima cortical(diveses capes de celules snse clorofil.la), endodrema(regio mes interna de l'esorça). cilindre central.consta: pericicle(situat sota l'endoderma hi neixen ls arrels secundaries), feixos liberians i llenyosos(grup de vasos conductors d l saba), medul.la(cmposta x teixits parenquimàtics. cntre i spais de vasos).2.fel.logen(situat x dessota l'epidermis), càmbium(situat ntre els feixos liberians i llenyosos TIJA: òrgan aeri, d frma cilíndrica allargada, i hi broten les fulles i flors. funcions: suport de les fulles, conduir la saba i emmagatzemar sub.d reserva. Morfolgia.distinguim: nusos(grops o bonys d la tija on neixen ls fulles i les gemmes), entrenusos(spai ntre dus nusus), gemmes auxiliars(al llarg d l tija i quan creixen originen ls branques), gemmes terminals o apicals(extrem d l tija creix n longitud). Classes de tiges:llenyoses(consistents,dures,rídides): troncs(molt ramificats) i estípits(no), herbacis(tendres, flexibles i verdes): canyes(ambnusos) i càlams(snse), tiges modificades(subterranies, aspecte extern d'1arrel): rizomes(allargats hoRit.), bulbs(gemma terminal voltada de fulles carnoses), tubercles(tiges k emma.sub.de reserva).structura!

Entradas relacionadas: