Barreres externes

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,65 KB

 

5.MECANISMES DEFENSIUS NO ESPECÍFICS


Els nostres cossos disposen de defenses per rebutjar els microorganismes potencialment patògens que estan a prop nostre, moltes són inespecífiques, actuen sobre qualsevol microorganisme.
En aquestes defenses inespecífiques podem esmenar des de barreres físiques com la pell, fins a substàncies químiques que actuen en el fluids naturals.
Abans que desencadeni el sistema immunitari específic, els microbis han de travessar les barreres defensives inespecífiques: primàries i secundàries.

5.1. Les barreres primàries


-La pell i totes les secrecions que hi ha en les obertures o conductes dels animals.-La pell és una barrera física infranquejable per als microorganismes gràcies al gruix de queritinització i descamació.-Secrecions de les glàndules sebàcies  i la suor determinen l'existència d'un pH àcid que resulta perjudicial per a la supervivència de microbis.-
Flora bacteriana de la pell impedeix l'establiment i el desenvolupament dels microbis que s'hi dipositen.
-Saliva, secreció lacrimal i mucoses hi ha l'enzim lisozim, capaç de destruir la capa de mureïna de la paret bacteriana.-Esperma: espermina-Secrecions àcides de l'epiteli vaginal i conductes digestius.-Mucoses respiratòries: Mucus-Flora bacteriana del tub digestiu.

5.2. Barreres secundàries


Quan els microbis aconsegueixen travessar les barreres pirmàries i penetren a l'interior dels animals,  es posa en marxa la barrera  secundària cel·lular o defensa fagocítica. Globuls blancs: monòcits i neutròfils.
-MONÒCITS:+subsisteixen diversos dies al flux sanguini i migren a teixits i òrgans.+es transformen en cèl·lules més grans i que tenen més capacitat fagocítica: MACRÒFAGS.+SISTEMA RETICULOENDOTELIAL: Conjunt de macròfags.
-NEUTRÒFILS:+es troben en gran nombre en el flux sanguini+tenen una mitjana de vida més curta que els macròfags+Les substàncies químiques que alliberen els teixits infectats atreuen els neutròfils gràcies al moviment ameboide ( DIAPEDESI).
Fagocitosi és un tipus d'endocitosi que comporta l'englobament dels microorganismes en vacúols fagocítics, la incorporació d'enzims hidrolítics dels lisosomes a aquests vacúols.  I la destrucció dels microorganismes fagocitats.
Per facilitar el procés fagocític són una sèrie de fenòmens, la RESPOSTA INFLAMATÒRIA:-dilatació dels vasos sanguinis locals ( arriba mes sang per tant més leucòcits)-augment de la permeabilitat vascular (sortida del plasma i cèl·lules sanguínies)

Entradas relacionadas: