Autocracia tsarista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,16 KB

 

5.LES CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA


5.1.Els tractats de Pau


El Gener del
1919 es va inaugurar a París la conferencia per establir les Condicions de Pau. Les decisions van ser preses per les 4 potències Guanyadores: EEUU, GB, França i Itàlia.

El president dels EEUU volia una Pau fomentada en la concòrdia amb la Pau Amb Alemanya, però França pretenia rebre fortes compensacions econòmiques.

El tractat mes important de la Pau amb Alemanya va ser el de Versalles, on Es declarava Alemanya la única culpable del conflicte i se’l exigia el pagament De reparacions de guerra. També s’havia de desentendre del seu exercit, cedir territoris I renunciar al seu Imperi colonial.

Els alemanys ho van considerar humiliant, i això acabarà provocant la SGM.

A París també es van firmar altres tractats com els de Saint Germain (Pau Amb Àustria), Trianon (Hongria) Nevilly (Bulgària) i Sévres (Turquia).

5.2. El nou mapa d’Europa


Les pèrdues territorials dels vençuts van provocar una remodelació D’Europa:

·L’Imperi Turc: Va desaparèixer i va quedar Reduït a l’actual Tuqruia. Van aparèixer nous països que en aquell moment seran Protectorats de GB i França.

·L’Imperi Austrohongarès: Es va desintegrar En dos països independents. Apareixeran Txecoslovàquia i Iugoslàvia.

·Altres Remodelacions: Tenien l’objectiu D’aïllar a la Rússia revolucionaria. Es van crear unes grans Polònia i Romania. A més, els territoris que Rússia havia cedit a Alemanya es van convertir en Països independents.

5.3. Les conseqüències Socioeconòmiques


La guerra va causar moltes baixes tan en combat, com les víctimes de la Mala alimentació i les malalties. També va haver-hi milers de mutilats.

Les pèrdues materials van empobrir els estats. Per fer front a les Necessitats bèl·liqües els estats van haver de demanar préstecs.

La guerra va beneficiar a alguns països que s’havien mantingut neutrals i a Més eren proveïdors d’armes. Però sobretot va consolidar una nova potència Econòmica: els EEUU.

5.4. La societat de nacions


A proposta del president dels EEUU, es va crear la “societat de nacions”, Que hauria de garantir la Pau.

El fet de que els EEUU no s’hi integressin, així com la exclusió de la URSS I la retirada d’alguns països descontents amb els resultats de la Pau, van Convertir la societat de nacions en un organisme de vencedors sense mitjans per Imposar les seves decisions.   

6.LA CAIGUDA DE L’Imperi TSARISTA A RÚSSIA


6.1.L’Imperi dels Tsars


Als principis del s. XX l’Imperi Rus estava regit per un Tsar que tenia els Poders absoluts. Aquest règim autocràtic es sostenia sobre tres pilars: la Burocràcia, l’exèrcit, i l’església ortodoxa.

6.1.1. Una economia endarrerida


L’agricultura era l’activitat econòmica principal. La majoria de població Era pagesa i estava sotmesa a un règim feudal.

A finals del s. XIX a algunes zones de Rússia com els Urals o St. Petersburg es va iniciar un procés d’industrialització.  D’una banda, el desenvolupament va propiciar La mà d’obra barata i l’explotació laboral. I d’altre banda, la burgesia no va Créixer, a causa de l’elevada presencia de capital estranger.

6.2. La revolució del 1905


La derrota de la guerra del Japó va fer exaltar una revolta per demanar el Fi de l’autocràcia. Davant d’una manifestació pacífica, el Tsar va contestar Amb una repressió contundent.

Els treballadors van crear els Soviets (uns consells d’obrers) que van Tenir un paper molt important a la revolució.

Després de molts mesos de revolució  El Tsar es va comprometre a convocar eleccions i a fer una reforma Agrària. Però malgrat tot, això no es va complir i el Tsar va continuar amb L’autoritarisme.

6.3.La revolució burgesa del febrer Del 1914


Els desastres militars al front es van succeir i hi va haver moltes baixes. La fam es va estendre per tota Rússia. Per tot l’Imperi es van donar protestes Per exigir la retirada, la provisió d’aliments i la fi del Tsarisme.

Al febrer de 1917 es van donar un seguit de vagues i amotinaments que van Fer que el Tsar abdiqués, així proclamant la república que va estar dirigida Per un govern provisional.

6.4. El govern provisional


El govern provisional va decidir continuar a la PGM. Això va fer que el Descontent popular augmentés i els soviets van començar a exigir la destitució Del govern. Aquesta situació va fer créixer la influencia dels Bolxevics, que Es van anar guanyant el suport dels Soviets. Lenin, el seu líder, va tornar a Rússia, fet que va canviar la situació. Les idees de Lenin es poden veure a la Tesis d’Abril:

·Enderrocar el Govern Provisional  i instaurar un govern Dels Soviets.

·Firmar la Pau Amb Alemanya

·Repartir les Terres entre els camperols

·Cedir la Direcció de les fàbriques als obrers

Entradas relacionadas: