August de Prima Porta

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,5 KB

 
Autor: desconegut Tècnica: fosa (còpia talla)Crono.: 19 aC (còpia:14 dC) Material: bronze (marbre) Estil: romà imperial Formes: exempta
Dimensions: 2,04 m alt Tipologia: dempeus
Loca. orig: Albas (propietat de Lívia, de Prima Porta (Roma)
Localització actual: Museus Vaticans Cromatisme: Policr.
Composició: Mides lleugerament superiors al natural. Braç dret alçat i braç esquerre sosté la túnica i porta una llança. Al mig una vertical marca el centre clarament.Típica postura de contrapposto on el braç dret, alçat, es correspont a la cama dreta avançada i en tensió, mentre el braç esquerra està doblegat, com la cama esquerra, més relaxada, ambdós més enrere. Equilibri perfecte. El dofí i l’Eros resolen el problema de la sustentació de l’escultura. Composició oberta.


Interpretació : August de Prima Porta és un retrat de cos sencer on August està representat com a cap suprem de l’exèrcit. L’original en bronze degué formar part d’un monument commemoratiu de les últimes victòries de l’emperador a la Gàl.lia i a Hispània i de l’inici de la Pax Augustea. Fou divinitzat després de morir (14 dC) i Lívia, la seva dona, fou la seva sacerdotessa. El fet d’anar descalç significa que l'estàtua es feu quan ja August era a l’Olimp, entre els altres déus.Revela un moment de mà xima autoritat (x el braç enlaire, signe d’autoritat), es + proper al idealisme grec q al romà. Funció:Fou feta per glorificar a August i marcar la seva entrada a l’Olimp. Exalta les gestes d’August com a fundador i pacificador de l’Imperi. Instrument per tant de propaganda polí tica, tant de la famí lia d’August com de l’imperi, en tots els racons del qual aparegueren escultures d’aquest estil. També serví a Lí via per promocionar la figura del seu fill, Tiberi, hereu d’August.

Entradas relacionadas: