Atenea nike

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 12,26 KB

 

OBRA NÚMERO 1: PARTENÓ D’Atenes

 • Presentació

Ha esdevingut una icona de la ciutat d’Atenes, es un dels edificis grecs més conservats. És de la cultura grega i europea, cap d’altre edifici té aquestes tres dimensions. Aquests edificis, les ciutats les converteixen en les seves icones. Les grans ciutats lluiten per tenir una icona perquè els pugui identificar. Ha esdevingut tot allò que trobaven important, estètica, funcionalitat i matemàtica. No és sencera, ha estat molt destruït. La part del fris i el frontó està a Anglaterra.

 • Dades bàsiques

Estil: Art grec. Període clàssic

Cronologia: 447-438 Ac

Tipus de construcció: Temple

Ubicació: Acròpolí d’Atenes -GR

Autor: Ictinios i Cal·lícrates

Breu biografia

Sabem que van treballar en el segle 5è abans de Crist. Van fer obres arquitectòniques per el polític més transcendent, Perícles. La majoria van ser encarregades per el polític Perícles.

Ictinios, a més a més va fer una obra que és el temple d’Apol·lo amb una estructura d’art dòric. Ciutat de BASAE

I el Cal·lícrates va construir l’Atenea Nike d’art Jònic a la ciutat d’Atenes.

L’escultor era Fídies que va fer la imatge que no s’ha conservat de la deessa que estava en el temple que era Atenea (altar major). També va decorar el fris i el mètoques.

 • Descripció formal

 • Descripció construcció:  

Planta/ Espai/ Volumestem parlant d’un temples rectangular, envoltat amb columnes, 17 columnes als laterals i 8 a la façana.
Al interior, està dividit en el prónaon (té un pòrtic de 6 columnes). Al extrem invers a l’entrada tenim l’espai que es feia servir per guardar el tresor de l’església que també té un pòrtic de 6 columnes. Accés hexàstil.

Façana Temple octàtil perquè té vuit columnes de façana.

Urbanismesituat en la part més alta i més destacada d’Atenes, envoltada d’espai lliure perquè la majoria de les cerimònies es feien a l’exterior. Temple perípter perquè les columnes envolten tot l’edifici. I temple monòpter perquè només té una filera de columnes.

 • Materials constructiusuna pedrera no molt lluny d’Atenes, hi ha una part de la teulada que era de fusta. Material molt impermeable per aguantar la puja.

 • Sistema constructiuarquitravada i estructura horitzontal.

 • Elements de suportTemple d’ordre dòric.  A baix hi ha tres graons que seria el que anomenem estereòbat. L’últim graó és el terra de l’edifici on hi posen les columnes. Les columnes estan formades només de dues parts. És un fust, dividit en tambors i un capitell amb les seves tres parts que seria: el collarí, el equí (no té decoració, llis) i el àbac

 • Elements suportats.

Entaulament que està dividit en l’arquitrau (llis), el fris subdividit en mètopes i tríglids i finalment la cornisa.  En la part triangular de la teulada i trobaríem el timpà.

 • Il·luminacióels temples generalment són bastant foscos, en aquest cas aquest temple tenia algunes finestres que les van posar de manera estratègica que el sol li dones a l’escultura d’Atenea.

 • Elements decoratiusBàsicament parlarem de dos tipus: les escultures en relleu (algunes s’han conservat en dos punts del edifici: mètopes i el frontó). Aquests relleus estaven pintats en policlomia, molts colors diferents. I una estàtua desapareguda que fa uns 18 metres de la princesa Atenea, deessa de la guerra i protectora. Algunes parts de l’estàtua estava feta de marfil.

 • Significat de la construcció

 1. Elements propis del estil funció religiosa i commemorativa. Els seus principals enemics eren les guerres entre ells i l’enemic extern eren els perses. Va portar origen a aquest temple, el procés històric ha anat canviant. El segle 6è abans de Crist van treure la estructura d’Atenea i la van convertir en una església Cristiana. Dedicat a Santa Sofía. Religió catòlica. Al Segle XVII a efectes d’una bomba veneciana el partenó va caure.

 2. Relació forma i funcióestà col·locat en el punt més alt i és l’edifici on giren tots els altres edificis.

 3. Iconologiaés per simbolitzar el poder de la ciutat d’Atenes, el gran símbol de la perfecció dels atenencs. Té una col·locació simbòlica que és mirant la façana principal, mirant per on surt el sol i oest és per on es pon. Col·locat en el punt més alt del turó de l’acròpolí d’Atenes. Estava situat d’una manera que no tenia molts edificis a prop.

 4. Relació època i obra

Entradas relacionadas: