Atena Niké

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,48 KB

Títol: Partenó

Autor: Ictinos i Cal.Lícrates

Cronologia: entre el 447 i el 438 aC

Estil: clàssic grec

Tipologia: temple

Materials: marbre de la pedrera del Pentèlic i fusta

Sistema constructiu: arquitravat

Localització: Acròpolí d’Atenes


Context

Aquesta obra està situada al període clàssis, situat en el 476 aC fins el 323 aC, entre les guerres mèdiques i la mort d'Alexandre el Gran.
Els perses (o medes) havien sotmès les ciutats gregues de l'Àsia Menor i es van llançar a la conquesta de les polis de Grècia. L'any 490 aC van desembarcar a Marató on van ser derrotats a la batalla de Salamina.
A partir d'aquí els perses es retiren de Grècia i Atenes agafa prestigi pren el domini sobre la resta de les ciutats gregues i ceren la lliga de Delos. Predomini que dura fins a les guerres del Peloponès, en les quals Atenes s'enfronta a les altres ciutats gregues.
Mig segle més tard totes les ciutats gregues, molt afeblides per les guerres, passen a ser sotmeses per un rei de Macedònia anomenat Filip (338aC) pare d’Alexandre el Gran.
Alexandre el Gran tenia el projecte de crear un sol Imperi, des d’Europa fins a Àsia, amb la llengua i la cultura gregues com a base. A la seva mort, però, el seu Imperi es va dividir en diferents regnes.
Un cop acabades les guerres Mèdiques reconstrueixen l'Acròpolis d’Atenes que havia quedat derruïa començant per el Partenó. Ho fan per demostrar el seu poder per que continuen liderant liderat la lliga de Delos. Tota la reconstrucció va ser feta per encàrrec de Perícles (governador de la polis).


Analisis

El Partenó s’ergeix sobre una base de tres graons (estereòbat) que culmina amb un últim graó o plataforma (estilobat) sobre la qual s’aixequen, sense base, les columnes doriques: vuit a cada façana frontal, disset a les laterals.

El gust presenta una robustesa sòlida decorada per estries d’aresta viva. El capitell esta format per dues parts: l’equí en forma de con, damunt el qual hi ha l’àbac quadrangular, ambdós sense cap mena de decoració.

L’entaulament presenta les tres seccions horitzontals súperposades característiques: al nivell inferior, l’arquitrau, llis i sense ornamentació; al nivell intermedi el fris en el qual s’alternen tríglifs i mètopes; i a la part superior, la cornisa, decorada als extrems amb escultures petites anomenades acroteris.

El Partenó es un temple dòric octàstil, i perípter monòpter perque tot el perímetre esta envoltat d’una sola filera de columnes. A l’interior la planta rectangular de la cel.La esta dividida en dues sales diferents, naos i opistòdom, separades per un mur. L’accés a la naos es feia a través del pòrtic oriental hexastil que amb el nom de pronaos servia d’antesala al recinte sagrat on es guardava la majestuosa estàtua de la deesa Atena.


Funció i significat

El Partenó va ser el gran temple que els aranesos van oferir a la deesa Atena després de derrotar els perses. La seva construcció, durant l’epoca de Pericles, va ser l’inici de la reconstrucció de l’Acropoli  atenesa, destruïda durant les guerres mèdiques.


Entradas relacionadas: