Assalt al palau d'hivern

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 21,16 KB

 

Qui eren els KULAKS

Els kulaks eren propietaris mitjans que s'havien enriquit acumulant terresQui eren els bolxevics

Els bolxevics formaven part del partit obrer socialdemòcrata rus (POSDR). Liderats per Lenin.T f Promulgaven un nou tipos de partit més minoritari, amb una organització rígida i centralitzada, integrat per una  elit de revolucionaris disciplinats disposats a fer-se amb el poder per la força.


Qui eren els menxevics

També formaven part del POSDR, liderats per Martov, eren un partit de masses que seguia les directrius de la segona internacional.


Quins tres partits dominaven l’escena política russa al final del Segle XIX?


El partit socialista revolucionari (SR), el partit obrer socialdemòcrata rus (POSDR) i el partit democràtic constitucional (KD).


Quan, per què es va declarar i qui va guanyar la guerra russojaponesa?


La guerra va esclatar el 8 de Febrer de 1904 a causa de les aspiracions imperialistes dels dos paissos. La guerra la va guanyar Japó.


Què va ser el diumenge sagnant?


El diumenge sagnant va ser un moviment revolucionari ocasionat al Gener de 1905 a Sant Petersburg. Va haver una gran protesta al palau de hivern on residia el tsar i va ser durament reprimida amb més de 300 morts.


En què va destacar el cuirassat Potiomkin?


En ser territori intacte de la revolució gràcies al motí dels seus mariners en contra dels seus oficials. Es considera un símbol de la revolució. Durant la revolució de 1905 els soldats van formar part de la revolta mostrant-se en cotra de les ordres que tenien, fins i tot el cuirassat va bombardejar edificis del tzar.


Quin paper tenia la duma a Rússia?


En resposta de les peticions populars el tsar va convocar la duma (parlament) que va aconseguir futur a terme una reforma agrària. La duma va jugar un paper important, perquè va significar un cediment del tsar i un principi de canvi.


Què eren els soviets?


Els societat eren les agrupacions de determinats estaments socials. Eren comitès revolucionaris  d'obrers,, pagesos i soldats. La traducció literal es consell.

Qui va ser Rasputín?


Rasputín era un monjo que tenia molta influència sobre la família Romanov. Exercia com a curandero de CatalinaAmb quines dues reivindicacions van començar les mobilitzacions de febrer de 1917?


Acabament de la guerra , Reformes polítiques


Per què va decidir abdicar el Tsar?


Va decidir abdicar davant la insistència de part de l'exèrcit i la pressió popular i dels partits de la DumaQui presidia el govern provisional en la seva primera etapa?


El presidia el príncep conservador LvovQuè s’entén per doble poder en l’inici  del govern provisional?


S'entén per doble poder el poder que exercia el govern provisional, amb el suport de sectors de la burgesia i el socialisme moderat que aspirava a convertir Rússia en una república parlamentaria a l'estil occidental. D'altra banda, els soviets, que eren l'agrupació de forces revolucionàries.

Què defensava Lenin en les tesis d’Abril” ?


Defensava que la revolució que acabava de produir-se havia de superar la fase liberal burgesa del govern provisional i havia de convertir-se en una revolució proletària, que posés fi al capitalisme i a la burguesía i atorgués el poder als obrers i els pagesos.

Que volien pa, Pau i llibertat. Defensava a més que tot el poder havia de quedar en mans del soviets


Qui era Aleksander Kerenski i què defensava?


Va ser el segon primer ministre del govern provisional. Va ser un polític socialrevolucionari. Va ser capaç de fer fracassar el cop de Kornilov, però no va poder evitar la Revolució d'Octubre en la qual els bolxevics van prendre el poder.


Per què l’estiu de 1917 el govern provisional perseguia els bolxevics?


Perquè van organitzar la guàrdia roja, unes milícies d'obrers armats i van promoure vagues i manifestacionsQui va intentar fer un cop d’estat a l’Agost de 1917 i com va acabar l’intent?


El Cop d'Estat de Kornilov va ser un intent fallit de Cop d'Estat contrarevolucionari dut a terme pel comandant en cap de l'Exèrcit rus, el general Lavr Kornilov, al Setembre de 1917. El Govern provisional rus i els soviets van rebre el suport majoritari de la població i van fer fracassar el cop al cap de pocs dies de l'alçament militar.


Qui era Trotski?


Trotski va ser un dels organitzadors clau de la Revolució d'Octubre, que va permetre als bolxevics prendre el poder al Novembre de 1917 a Rússia. Durant la Guerra Civil subsegüent, va exercir el càrrec de comissari d'assumptes militars. Va ser l'artífex del exèrcit Roig (bolxevic).


Què era la Guàrdia Roja?


El terme Guàrdia Roja a la història de Rússia designa als destacaments d'obrers formats en el transcurs de la Revolució russa de 1917. Conformava el principal element de resposta dels bolxevics durant aquesta revolució.


Quan, on i en què va consistir l’assalt al Palau d’Hivern?


Serà finalment el 25 d'Octubre, quan s'iniciarà la presa del Palau d'Hivern a Petrograd. Kérenski, decidí enviar l'Exèrcit, per protegir la ciutat, que estava dispersat per la capital russa. Aquell 25 d'Octubre, els insurrectes es feren amb els punts claus de la ciutat, com per exemple els edificis més rellevants. Sabem, doncs, que a les 21:30 d'aquest dia, les tropes es fan amb el Palau d'Hivern.

Qui eren els russos blancs?


Va abastar algunes de les forces russes, tant polítiques com militars, que es van oposar als bolxevics després de la Revolució d'Octubre i que van lluitar contra l'Exèrcit Roig  durant la Guerra Civil Russa des de 1918 fins a 1921.


Quines zones va perdre Rússia en el tractat de Pau de Brest-Litovsk?


En el tractat, Rússia renunciava a Finlàndia, Polònia, Estònia, Livonia, Curlandia, Lituània, Ucraïna i Besarabia, que a partir de llavors van quedar sota el domini i l'explotació econòmica dels Imperis Centrals. Així mateix, va lliurar Ardahan, Kars i Batumi a l'Imperi otomà.


Què s’entén per comunisme de guerra?


Va ser el sistema econòmic i polític que existí a la Rússia soviètica durant la Guerra Civil Russa, entre 1918 i 1921.


Què era el Politburó del PCUS?


Es refereix al màxim òrgan executiu de diferents partits polítics, especialment de partits comunistes. En els estats socialistes, el Politburó és el màxim òrgan de poder.

Què significa la URSS?


Uníó de repúbliques socialistes soviètiquesQuè significa NEP? En què consistia?


Nova Política Econòmica. En permetre l'establiment d'algunes empreses privades, la NEP va permetre que ara petites empreses ramaderes, o comerços de tabac tornessin a obrir per al benefici privat mentre que l'Estat segueix controlant el comerç exterior, els bancs i les grans indústries. Consistia en introduir una economia mixta.


Per què es diu que la NEP va provocar un enfrontament intern? Entre qui?


Perquè van sorgir dos opinions envers la NEP. Per una part Lenin, que defensava un principi d’economia mixte i Trotski que no era partidari de tenir una economía mixta.


Explica què era el Komintern i què perseguia?


Komintern. Nom que rep la III Internacional o Internacional Comunista fundada el 1919 amb l'objectiu d'estendre la revolució pel món. Es va oposar al socialisme reformista i va ser controlada per l'URSS.


Qui eren els espartaquistes?


La Lliga Espartaquista (Spartakusbund en alemany) va ser un moviment revolucionari marxista organitzat a Alemanya durant els últims anys de la Primera Guerra Mundial.
Va ser fundat per Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg al costat d'altres tals com Clara Zetkin.


Què va ser el Gran Debat tras la mort de Lenin ?


Es coneix com a gran debat la discussió entre líders revolucionaris i com havien de governar el país. Fen referència sobretot a la NEP. Acaba amb l’expulsió dels reticents a les polítiques de Lenin i de Trotsky.

Què significa el terme “Revolució Permanent”?


El concepte vol dir que la revolució sempre està per produir i s’ha de continuar exetenet el comunisme, formant els obrers i no parar de fer polítiques socialistes.

Qui es va apoderar del poder tras la mort de Lenin?


Stalin va liderar el partit i l’estat deprés de la mort de Lenin guanyant a Trotsky en aquesta pugnaQuè es coneix com a nomenklatura?


Fa referència als funcionaris del partit que van créixer molt i dominaven el paísQuè es vol dir amb culte a la personalitat?


El culte a la personalitat es refereix quan hom empra els mitjans de comunicació de masses per crear una imatge pública i heroica, amb una adoració i adulació excessiva d'un líder viu, carismàtic i, per un general, unipersonal, especialment un cap d'Estat. Trobem els cultes a la personalitat sovint a les dictadures.


Què eren els plans quinquenals?


Els plans quinquennals per a l'economia nacional de la URSS, van ser una sèrie de projectes internacionals centralitzats en el desenvolupament econòmic de la creixent Uníó Soviètica. Aquests projectes van ser desenvolupats pel Gosplán basant-se en la "Teoria de les forces productives", que era part de les directrius generals del Partit Comunista per al desenvolupament econòmic. La realització del pla va arribar a ser la insígnia de la burocràcia soviètic. Això va ajudar al desenvolupament ràpid de la indústria, i especialment de la indústria pesada pla proposat per Stalin.


Què eren els Kolkhozos?


El kolkhoz fou un model de cooperativa agrària basada en la propietat col·lectiva dels béns produïts, característica de l'URSS.


En què consistien les purgues?


Va ser el nom donat a la sèrie de campanyes de repressió i persecució polítiques dutes a terme a la Uníó Soviètica en el final de la dècada de 1930. Centenars de milers de membres del Partit Comunista Soviètic, socialistes, anarquistes i opositors van ser perseguits o vigilats per la policia; a més, es van dur a terme judicis públics, es va enviar a centenars de milers a camps de concentració gulags i uns altres van ser executats.


Què eren els gulags?


Camps de treballs forçats i moltes altres funcions de policia a la Uníó Soviètica. Tot i que els camps de treballs forçats van operar a Rússia abans d'aquesta data i l'establiment de la Uníó Soviètica, el Gulag va ser oficialment creat el 25 d'Abril de 1930, i dissolt el 13 de Gener 1960.


Què van ser els processos de Moscou?


El procés més bèstia que es va fer en persecució de les persones reticents al governQuines institucions van aparèixer a Rússia durant els anys vint?


Van apareixer:


soviets

Soviets de les repúbliques federades

soviet suprem

Consell de comissaris de la URSS

Presídium del soviet suprem


Què significa la URSS?


Uníó de repúbliques socialistes soviètiquesQuè significa NEP? En què consistia?


Nova Política Econòmica. En permetre l'establiment d'algunes empreses privades, la NEP va permetre que ara petites empreses ramaderes, o comerços de tabac tornessin a obrir per al benefici privat mentre que l'Estat segueix controlant el comerç exterior, els bancs i les grans indústries. Consistia en introduir una economia mixta.


Per què es diu que la NEP va provocar un enfrontament intern? Entre qui?


Perquè van sorgir dos opinions envers la NEP. Per una part Lenin, que defensava un principi d’economia mixte i Trotski que no era partidari de tenir una economía mixta.


Explica què era el Komintern i què perseguia?


Komintern. Nom que rep la III Internacional o Internacional Comunista fundada el 1919 amb l'objectiu d'estendre la revolució pel món. Es va oposar al socialisme reformista i va ser controlada per l'URSS.


Qui eren els espartaquistes?


La Lliga Espartaquista (Spartakusbund en alemany) va ser un moviment revolucionari marxista organitzat a Alemanya durant els últims anys de la Primera Guerra Mundial. Va ser fundat per Karl Liebknecht i Rosa Luxemburg al costat d'altres tals com Clara Zetkin.


Què va ser el Gran Debat tras la mort de Lenin ?


Es coneix com a gran debat la discussió entre líders revolucionaris i com havien de governar el país. Fen referència sobretot a la NEP. Acaba amb l’expulsió dels reticents a les polítiques de Lenin i de Trotsky.

Què significa el terme “Revolució Permanent”?


El concepte vol dir que la revolució sempre està per produir i s’ha de continuar exetenet el comunisme, formant els obrers i no parar de fer polítiques socialistes.

Qui es va apoderar del poder tras la mort de Lenin?


Stalin va liderar el partit i l’estat deprés de la mort de Lenin guanyant a Trotsky en aquesta pugnaQuè es coneix com a nomenklatura?


Fa referència als funcionaris del partit que van créixer molt i dominaven el paísQuè es vol dir amb culte a la personalitat?


El culte a la personalitat es refereix quan hom empra els mitjans de comunicació de masses per crear una imatge pública i heroica, amb una adoració i adulació excessiva d'un líder viu, carismàtic i, per un general, unipersonal, especialment un cap d'Estat.

Què eren els Kolkhozos?


El kolkhoz fou un model de cooperativa agrària basada en la propietat col·lectiva dels béns produïts, característica de l'URSS.


En què consistien les purgues?


Va ser el nom donat a la sèrie de campanyes de repressió i persecució polítiques dutes a terme a la Uníó Soviètica en el final de la dècada de 1930. Centenars de milers de membres del Partit Comunista Soviètic, socialistes, anarquistes i opositors van ser perseguits o vigilats per la policia; a més, es van dur a terme judicis públics, es va enviar a centenars de milers a camps de concentració gulags i uns altres van ser executats.


Què eren els gulags?


Camps de treballs forçats i moltes altres funcions de policia a la Uníó Soviètica. Tot i que els camps de treballs forçats van operar a Rússia abans d'aquesta data i l'establiment de la Uníó Soviètica, el Gulag va ser oficialment creat el 25 d'Abril de 1930, i dissolt el 13 de Gener 1960.


Què van ser els processos de Moscou?


El procés més bèstia que es va fer en persecució de les persones reticents al governQuines institucions van aparèixer a Rússia durant els anys vint?


Van apareixer:


soviets

Soviets de les repúbliques federades

soviet suprem

Consell de comissaris de la URSS

Presídium del soviet supremEntradas relacionadas: