Com va arribar al poder Mussolini?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,14 KB

 

Mussolini


polític italià que inicia el seu camí polític en el socialisme, més endavant fa un gran canvi i el 1919 organitza el moviment feixista. Proclama l’estat autoritari i la restauració de l’ordre nacional. Després de la Marxa sobre Roma, l’Octubre de 1922, el rei Víctor Manuel III, li encarrega formar govern. Instaura una dictadura suprimint els partits i anul·lant la llibertat d’impremta.

Víctor Manuel III de Savola: rei italià entre el 1900-1946, quan es produeix la Marxa sobre Roma, el govern vol reclamar l’estat d’exceció però el rei s’hi nega. El govern dimiteix i llavors el rei encarrega Mussolini la creació d’un nou executiu. El 1943 fa arrestar Mussolini i posa Badoglio, com a cap de govern. El 1946 abdica en el seu fill Humbert i s’exilia a Alexandria.

Matteotti: diputat socialista que critica obertament els crims de les Esquadres Feixistes i el frau del Partit Nacional Feixista per guanyar les eleccions. És assassinat el 1924 i en el crim hi ha implicats els feixistes.

Hitler: inicia la seva carrera política als 30 anys en un grup extremista, agressiu i antisemita. El 1920 crea el Partit Nacionalista dels Treballadors Alemanys, SNDAP. El 1933 es nomenat canceller en un govern de coalició, després de les eleccions de 1932 en les que el seu partit és vencedor.

Hindenburg: el president d’Alemanya el 1933 quan Hitler és nomenat canceller. Va morir el 1934, i Hitler va assumir les seves funcions. Hitler era canceller i president alhora.

Goebbels: ministre de cultura i de propaganda de Hitler, és qui s’encarrega de depurar la Universitat i el sistema universitari, molts intel·lectuals van haver d’exiliar-se.

Marxa sobre Roma: marxa de milers de camises negres, que el 8 d’Octubre de 1923 va ocupar els edificis públics de Roma. El rei no va voler acceptar l’estat d’excepció i va demanar a Mussolini que formes un nou govern.

Pactes del Laterà


en aquests pactes, el Vaticà reconeix l’Estat italià amb la seva capital a Roma.  A canvi, l’estat li concedeix una renda anual. Es restableixen les relacions entre l’Església i l’Estat Italià.

Incendi del Reichstag: 27 de febrer de 1927 i s’acusa falsament d’aquest incendi als comunistes. Com a conseqüència, Hitler aprofita aquest atemptat per suspendre les llibertats individuals, restablir la pena de mort...

Nit dels Ganivets Llargs


Es tracta de la nit que són assassinats Röhm, membre de la NSDAP i 300 dirigents de la SA, que mantenen diferències amb el Führer.

Nit dels Vidres Trencats: nit de 1938 que són derruïts més de 7000 comerços jueus, també són incendiades les sinagogues i assassinat un gran nombre de jueus. L’actitud antisemita dels nazis es manifesta en les persecucions, entre les quals destaca la seva crueltat com en aquesta nit.

Gran Consell Feixista: a la Itàlia de Mussolini és l’òrgan superior del Partit Nacional Feixista. S’encarrega d’elegir els membres del Parlament. El Senat i el Parlament es mantenen, però perden les seves funcions.

Cambra dels Fasci i de les Corporacions: és l’òrgan que substitueix el Parlament el 1939. Es tracta d’un consell consultiu format per dirigents de les corporacions feixistes. Les autoritats provincials i municipals s’elegeixen pel govern entre els militars més recalcitrants.

Reichstag: Cambra Baixa del Parlament Alemany. La Constitució democràtica de 1919 de la República de Weimar la converteix en una autèntica cambra parlamentària.

Lleis de Nuremberg: dictades el 1935, impedien els matrimonis mixtos entre jueus i alemanys. Els jueus al seu torn perden la ciutadania Alemanya.

SS: El 1925, Hitler, crea el Grup de Protecció.

SA: Seccions d’assalt, creades per Hitler. Són paramilitars que utilitzen l’amenaça i la coacció per llitar contra els seus adversaris.

Adopten emblemes dels feixistes italians, com per exemple la creu gammada, la salutació romana

Gestapo: entre 1933 i 1934, Hitler dirigeix un Imperi del terror en que destaquen la Gestapo, la Polícia Secreta i les SS, que suubstitueixen la polícia.

joventus Hitlerianes: El nazisme va dedicar molts esforços a l’educació dels joves alemanys, ja que el futur Reich es trobava en les seves mans.

Per fer-ho, fomenta organitzacions d’esbarjo i educació juvenil.

Esquadres feixistes: Organització paramilitar italiana que compta amb el beneplàcit del Partit Feixista de Mussolini. Duien a terme; actes de violència social: expedicions de càstig contra polítics, ajuntaments i diaris d’esquerres.

Entradas relacionadas: