Aristòtil canvi

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,85 KB

 

L'estat ideal

“La República” explica com ha de ser l’estat ideal.

Els homes que són d’or es caracteritzen per la saviesa i són els que haurien de governar, els homes de plata es caracteritzen per la fortalesa i són els que haurien de ser els militars i els homes de ferro es caracteritzen per la temperància i haurien de ser els treballadors.

L’estat ideal és aquell en què cadascú fa el que li toca d’acord amb la pròpia naturalesa, perquè diu que els homes no són iguals. Està en contra de la democràcia.

Per Plató l’educació és un procés de selecció per descobrir la naturalesa de cada home. L'estat que ell defensa es un estat aristocratic (els millors-el poder).

ARISTÒTIL(IV a.C.)


Va néixer a Gracia del nord, pero la seva família era del sud.

La família d’Aristòtil és una família de metges.El seu pare (Nicòmac) es va fer amic del rei de Macedònia (Amintes) i va passar a ser metge de la cort al seu palau. Es van traslladar tota la família. Aristòtil seguia estudiant medicina allà i es va fer molt amic del fill del rei (Filip).

El 367 quan ja havien mort els seus pares i el rei, Aristòtil se’n va a estudiar a l’Acadèmia Platònica (Atenes). En aquell moment Plató no hi era però quan torna el coneix i diu que es el millor alumne que ha tingut.

Macedònia es fa important i va conquerint la resta de Grècia i a Atenes es crea un sentiment antimacedoni.

El 347, quan Plató ja ha mort, Aristòtil fuig a Atenes. Es dedica a estudiar sobretot els animals i les plantes. Es va allunyant del pensament platònic.

El 342 el rei Filip li proposa que faci de tutor del seu fill, Alexandre Magne.

Aristòtil surt decebut de l’educació d’Alexandre perquè volia inculcar-li les idees de Plató i de la Grècia del Sud.

L’educació s’interromp quan el rei Filip és assassinat el 366 i Alexandre passa a ser rei i comença a conquerir territoris. Conquereix tot Grècia, Egipte, Pèrsia i arriba a l’Índia. Va fundant ciutats amb el nom Alexandria. Volia unificar les cultures d’aquestes.

Alexandre mor molt jove de malaltia.

Aristòtil funda el Liceu, un centre d’estudis d’Atenes que va tenir 13 anys d’intens treball intel·lectual i criticava Alexandre. Criticava que es cregués un semidéu i que hagués eliminat el sistema de polis.

Quan mor Alexandre, Aristòtil comença a ser relacionat amb els macedonis, rep acusacions i fuig d’Atenes per “evitar a Atenes un segon crim contra la filosofia”. Se’n va a Eubea i el 322 es mor.

Aristòtil te obres:

            - Esoteriques: apunts de lliçons destinats als estudiants.

            - Exoteriques: obres divulgatives dirigides al public en general. Fetes en forma de dialeg.

Nomes es conserven obres esoteriques.

Metafísica

Per Aristòtil la realitat està formada per substàncies. Realitat: el que és i existeix. Substàncies: individus coneguts.

Es dóna una teoria de la realitat substancial anomenada hilemorfisme. Diu que la realitat és un compost inseparable de matèria i forma.

Per Plató existeix la taula i la idea de la taula. Per Aristòtil tot és el mateix.

Canvi (per Aristòtil) = actualització d’una potència.

TEORIA DE LES CAUSES:


per Aristòtil causa és tot el necessari perquè es produeixi un fenomen. Diu que tot fenomen té 4 causes:

             o Causa material: el bloc de pedra

             o Causa formal: la imatge que es reprodueix / la forma

             o Causa eficient: tècnica que s’ha seguit (cops de martell)

             o Causa final: la finalitat que té (homenatge a un Déu)

Si tot té les 4 causes, tot té una finalitat o un perquè.

Respecte el moviment: si un objecte es mou és perquè un altre l’ha mogut i si aquest l’ha mogut és perquè un altre l’ha mogut.Però com que és impossible pensar en un procés infinit de causes hi ha d’haver un primer motor, l’anomena Primer motor immòbil.

TEORIA DEL CONEIXEMENT:


per ell el coneixement és coneixement d’universals, no de particulars. Per Plató els universals i les coses estan separats i per Aristòtil estan junts.

Per Aristòtil no existeixen les idees innates i compara l’ànima amb una tauleta de cera:l’ànima és una tauleta de cera sense res, a mesura que anem tenint experiències les anem escrivint.

Antropología i ética

Aristòtil és dualista: pensa que hi ha ànima i cos. Però que són complementaris i no oposats i que només són separables teòricament.

L’ànima és un principi vital, hi ha 3 tipus:

             o L’ànima vegetativa: la tenen les plantes i ens porta alimentar-nos.

             o L’ànima sensitiva: la tenen els animals, és la que fa que ens movem.

             o L’ànima intel·lectiva: la tenen els humans, és la que ens porta al raonament.

L’ètica per Aristòtil és un saber pràctic que ens diu com organitzar-nos i per ser felíços, el que busca és la felicitat.

El model de vida felíç serà dedicar la vida al coneixement i la contemplació.

Hi ha 2 tipus de virtuts:

              o Dianoètiques:
estan relacionades amb la capacitat de reflexió i tenen valor per elles mateixes. 

              o Ètiques:
es fonamenten en l'explicació del principi del terme mitjà. L’home té tots 3 tipus d’ànima i el terme mitjà ens dirà com controlar les passions i els desitjos que provenen de l’ànima vegetativa i sensitiva tot evitant l’excés i el defecte. La prudència ens garantirà que apliquem bé el terme mitjà.

Entradas relacionadas: