Aparell dencarregar el aire als pulmons

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,91 KB

 

Els òrgans de l'aparell respiratori

L'aparell respiratori és l'encarregat d'obtenir oxigen de l'aire i eliminar diòxid de carboni del cos mitjançant el procés anomenat respiració.

És format pels pulmons i per un tub que comunica el nas i la boca amb els pulmons. Els pulmons són dues masses esponjoses, formades per una sèrie de cavitats, elsalvèols, connectades amb l'exterior mitjançant un complicat sistema de tubs, l'arbre bronquial
. El pulmó esquerre és més petit que el dret, ja que té una depressió on s'allotja el cor. Els pulmons ocupen la major part del tòrax i estan protegits per les costelles.

El camí de l'aire: del nas a la faringe

La ventilació és un procés d'intercanvi gasós que consisteix a fer entrar aire —amb oxigen— als pulmons (inspiració)
I a fer sortir aire —amb diòxid de carboni— a l'exterior (expiració)
.
Durant la inspiració es produeix un augment de volum de la caixa toràcica, quan una sèrie de músculs aixequen les costelles i, al mateix temps, el diafragma baixa. Durant l'expiració es relaxen tots aquests músculs.
En la inspiració, l'aire penetra a les fosses nasals a través dels orificis nasals.
Després, passa a la faringe, conducte comú als aparells digestiu i respiratori, i d'aquí, a la laringe.
A la faringe també hi ha les amígdales, unes estructures que tenen una funció defensiva i que estan relacionades amb el sistema immunitari. A més, a la laringe hi ha les cordes vocals, un plecs que en passar l'aire vibren i emeten sons.

El camí de l'aire: de la tràquea als pulmons

La laringe i la tràquea es comuniquen a través de laglotis
. La tràquea està revestida internament per mucositats i cèl·lules ciliades, que eviten l'entrada de pols als pulmons, i es bifurca en dos tubs més estrets, elsbronquis, que penetren en els pulmons.
Un cop dins els pulmons, els bronquis es divideixen en tubs cada cop més estrets, els bronquíols, i formen un conjunt de ramificacions anomenat arbre bronquial.
Els bronquíols acaben en unes expansions globoses, elsalvèols pulmonars
. En aquest punt és on s'esdevé l'intercanvi de gasos entre l'aparell respiratori i circulatori: l'oxigen passa dels alvèols als capil·lars durant la inspiració, i el diòxid de carboni passa dels capil·lars als alvèols durant l'expiració.
Durant l'expiració, l'aire segueix el mateix camí descrit, però en sentit invers, dels pulmons a l'exterior.

Entradas relacionadas: