Analisi maman

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,76 KB

 


MAMAN- 1999 (Louis Bourgeois)Localització: Guggenheim Bilbao


Context històric :Segones avantguardes artístiques. És una década d’expansió económica, la bombolla inmobiliaria està en ple boom.Hi ha una constant globalització i Internet agafa un protagonisme enorme.També importants avenços tecnològics .La vida de l’artista també és important per entendre la seva obra: traume infantil al descobrir que el seu pare va ser infidel amb la seva mestre, que va intentar ocupar el lloc de la seva mare quan aquesta va morir


ANÀLISI FORMAL:És la figura d’una enorme aranya amb 8 grans  potes i un cos petit, la qual porta una gran bossa amb els ous de les cries.


Material: Bronze, acer inoxidable i marbre realitzada amb  fossa i l’assamblatgeComposició tancada ( perquè les potes s’arquejen cap a dintre com protegint els ous ) .Està feta per ser vista per tots costats. Predominen les línies corbesi el cos es bastant arrodonit.


Hi ha contrast entre la fragilitat de les potes  i la postura amenaçant de l’aranya per tal de protegir els seus ous.  dóna sensació de protecció.Superfície rugosa, formada per moltes plaques superposades.


La llum crea un clarobscurs degut a la seva textura irregular. Amb el predominen les línies corbes produeixen sensació de moviment i lleugeresa.


Té molta expressivitat ja que té un posat desafiador i en contrast molt maternal expressant l’interior de l’artista carregada de símbologia.


ANÀLISI ESTIL·LÍSTIC:El seu estil es expresionista perquè expressa la protecció de la mare cap els ous i també és simbolista perquè representa la mare de l’autora.


FUNCIÓ I SIGNIFICAT:Homenatge a la seva mare. Veu a les aranyes com una cosa positiva i ho relaciona amb la mare. La mare tenia un negoci de tapissos i això també l’ajuda a relacionar-la amb l’aranya. Fa aquest homenatge per un trauma infantil ja que el seu pare volia un nen i com que era una dona la menypreava.


També és diu que hi ha duplicitat entre la posició amenaçadora i protectora  de l’aranya així com amb la vida i la mort (la vida dels ous i la mort que es capaç de provocar l’aranya per protegir-los) ...Fragilitat però captura les seves preses.Funció: estètica i decorativa, li encarreguen per decorar l’espai exterior del Museu Guggenheim de Bilbao, però també simbólica, expressiva i terapèutica ja que li serveix a l’autora  per reconstruir i alliberar-se dels seus records, emocions i traumes del passat

Entradas relacionadas: