ALOMA personatges

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,82 KB

 

Lev Tolstoi (1828-1910)


El compte Lev Tolstoi pertanyia a una família de la noblesa russa que vivia prop de Moscou. Lev va assistir a la universitat, que va abandonar al cap de tres anys per continuar estudiant pel seu compte. Amb divuit anys va començar a escriure un diari on trobem moltes de les constants que s’aniran repetint en la seva obra de creació: anàlisi psicològica, punt de partida autobiogràfic, preocupació moral


El contacte amb els camperols russos del
Caucas, que formaven el gruix  dels soldats amb qui va compartir l’experiència bèl·lica, el va convèncer que la vida de les classes socials privilegiades era artificiosa i injusta. Per Tolstoi, els autèntics valors es trobaven en la gent senzilla que vivia del seu treball i en contacte amb la naturalesa.


Als primers llibres de Lev, ja hi trobem els trets característics que s’aniran repetint en la resta de la seva obra, com ara la descripció exacta de la realitat, l’objectivitat, l’anàlisi psicològica subtil, l’expressió de les percepcions físiques i de les sensacions corporals, el profund sentit moral i la tendència al didactisme i a la moralització. La vida de Tolstoi es caracteritzà per una recerca espiritual i moral constant.


Anna Karènina


Anna Karènina reflecteix la inquietud i la inseguretat interiors, es plantejà qüestions morals importants, reflexionà sobre els problemes candents de la seva època (l’emancipació de la dona, el paper de la noblesa, el dret a vot, la revolució agrària…) i accentuà la seva tendència moralista.


Anna, membre de l’alta societat de Sant Petersburg, està cansada amb Alexiei, alt funcionari ministerial amb qui té un fill, Serioja. Al cap d’uns anys, Anna s’enamora de Vronski, un comte, oficial de l’exèrcit. El seu marit s’assabenta d’aquesta relació, però està disposat a perdonar-la mentre es mantinguin les aparences. Vronski, desconcertat, es dispara un tret, però no mor i reinicia la relació amb Anna, amb la qual cosa el matrimoni s’ha de separar forçosament. Al cap d’un temps, Anna ha de tenir una criatura de Vronski, té por de morir en el part i crida el seu marit, perquè vol estar segura que la perdona. Anna no mor i té una nena. La parella d’adúlters, avergonyits, se’n van a l’estranger i abandonen la família i els amics, però tornen a una casa de camp a l’espera de resoldre la seva situació legal, i Anna sent que és mal vista per l’alta societat quan va a Sant Petersburg. L’aïllament, la negativa de Karenina a concedir-li el divorci i a deixar-li veure el seu fill i les sospites que Vronski s’està cansant d’ella impulsen la protagonista a suïcidar-se llançant-se a les rodes d’un tren.


EL Naturalisme

Segons Zola, la novel·la naturalista ha de tenir les característiques següents:


  • objectivitat;

  • determinisme (a causa del medi social, del moment històric i de l’herència biològica);

  • mètode experimental;

  • estil descriptiu, retrat realista, impersonalitat del narrador i llengua adequada als personatges i a l’ambient de l’època.


Entradas relacionadas: