Els aliats van ocupar les posicions otomanes a palestina, Síria

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,07 KB

 

La Primera Guerra Mundial es va desenvolupar entre el 1914 i el 1918, i s'hi poden distingir quatre fases:

La guerra de moviments (Agost de 1914): El pla alemany pretenia aconseguir una ràpida victòria sobre França per tot seguit girar-se contra Rússia. L'estat major alemany havia desenvolupat el pla Schlieffen, que consistia a fer un atac sorpresa a gran escala sobre França travessant Bèlgica. Però els alemanys van ser aturats a la batalla del Marne (Setembre de 1914), a pocs quilòmetres de París.
va llançar una precipitada ofensiva sobre Alemanya. Els russos van ser derrotats a Tannenberg i als llacs Masurians (Setembre de 1914), però van aconseguir forçar els alemanys a desviar tropes cap a l'est, cosa que va salvar París.
La guerra de posicions (1914-1917): Els alemanys van intentar trencar els fronts a la batalla de Verdun (febrer de 1916), i els britànics a la batalla del Somme (juliol de 1916), però totes dues van tenir resultats militars molt pobres. 

Els aliats van intentar trencar l'equilibri atacant zones secundàries:

el Mediterrani, els britànics van intentar prendre el Bòsfor i els Dardanels per aïllar Turquia, però van fracassar a Gal·lípolí.

Les colònies alemanyes de l'Àfrica van ser conquerides pels britànics —excepte Tanganyika
l'Orient Mitjà els aliats van ocupar les possessions otomanes de Palestina, Síria, Aràbia i l'Iraq
La crisi del 1917
El 1917 es va produir un canvi en la situació militar per dos motius:

La Revolució Russa: es va destronar el tsar. 1917


Els russos van signar l'armistici de Brest-Litovsk i al

1918 el tractat de Pau del mateix nom, pel qual Rússia va abandonar la guerra i va cedir una gran quantitat de territori a Alemanya.

L'entrada dels Estats Units en guerra


.
L’ofensiva del 1918 i el final de la guerra

La retirada russa va permetre a Alemanya organitzar una gran ofensiva, però l'arribada dels nord-americans la va fer fracassar.Els imperis centrals no van poder resistir i es van rendir: primer Turquia, després Àustria i finalment Alemanya, on l'emperador Guillem II va abdicar. Al Novembre de 1918 la guerra s'havia acabat.

Entradas relacionadas: