Com s'agrupen les llengües

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,78 KB

 
 • A la segona meitat del Segle XV, Europa va iniciar la recuperació de la crisi de la Baixa Edat Mitjana i va donar pas al creixement econòmic:


  -La desaparició de les grans epidèmies i l'augment de la natalitat van propiciar elcreixement de la població

  -L'increment de la demanda va fer que es cultivessin moltes terres que s'havien abandonat i es van generarexcedents, malgrat que els senyors van continuar cobrant rendes..

  -L'augment de la demanda també va ferrevitalitzar el comerç(terrestre i marítim), i el comerç va impulsar laproducció artesanali el creixement de lesciutats.

  -La necessitat de finançament dels mercaders va suposar un important apogeu de labanca, alhora que la necessitat demoneda va estimular la mineria.  

  -L'auge del comerç, de les manufactures i de la banca va enriquir laburgesia, i així es va iniciar elcapitalisme comercial.

  -Els monarques es van proposar imposar la seva autoritat i van dur a terme una sèrie de reformes per aconseguir-ho, i van consolidar un nou model de govern, lamonarquia autoritària.

  Humanisme

  -Rebutja la mentalitat medieval, centrada en la idea de Déu, exalça l'ésser humài el considera com l'únic ésser dotat deraói dellibertat.

  -S'inspira en lacultura grecollatina. L'interès per la llengua grega va permetre traduir els grans autors clàssics, sobretot Plató i Aristòtil.

  -S'interessa per laciènciai pelprogrés tècnic, cosa que va comportar la difusió d'un nouesperit científic, basat en l'observació i l'experimentació.

  -Utilitza lesllengües vernacles(francès, italià, català, castellà...) com a vehicle de transmissió cultural en substitutició del llatí i del grec. Un pas important en aquest sentit va ser la traducció de la Bíblia a les llengües vulgars.


  ·Les idees humanistes es van difondre gràcies a:


  -La invenció de laimpremta, que va facilitar la impressió de llibres en quantitats més grans i va ampliar el número de lectors. Va ser
  Gutenbergqui va introduir el sistema tipogràfic d'impressió el 1455.


  -Les

  Acadèmies, que eren centres formats per erudits sota la protecció econòmica d'un senyor (mecenes).


  -Les

  Universitats, on es creaven i transmetien nous coneixements.

  Idees:


  -L'anglicanisme el va crear a Anglaterra el monarca Enric VIII perquè el papa Climent VII es va negar a concedir-li l'anul·lació del seu matrimoni amb Caterina d'Aragó.
  -El calvinisme el va propagar per Suïssa Joan Calví. Tenia un caire més radical que el luteranisme i defensava la doctrina de la predestinació, defensa que el treball dignifica l'ésser humà i que l'èxit en els negocis és un senyal que una persona està tocada per la gràcia divina.
  -La doctrina de Martí Luter o luteranisme es va difondre ràpidament per Alemanya, Suècia, Dinamarca, Noruega, els Països Baixos, Anglaterra i Suïssa, El luteranisme és un moviment religiós protestant inspirat institucionalment en els ensenyaments de Martí Luter (1483-1546) sobre el cristianisme.

Entradas relacionadas: