Agrupacions instrumentals catalanes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Música

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,86 KB

 

Característiques musicals

Ritme: la mulsació és flexible

Textura:desapareix el baix continu;les veus interiors queden com acompanyament de la melodia,melodia acompanyada les textures són poc denses,freqüents els acompanyaments                

Dinàmica es consta a la partitura,canvis progressius(crescendo diminuendo)

Tímbric:L'orquestra amplia la presència del vent fusta, el piano s'incorpora a l'orquestra i es consolida sistematització de les agrupacions de cambra

Formes musicals: defineixenr les estructures,novetats com sonata, forma sonata

Recuperen el sentit d'equilibri i proporció La sonata:composició per a un o dos instruments, es desenvolupa en tres o quatre moviments diferenciats pel seu tempo i la seva forma. El primer moviment forma sonata, amb dos temes de caràcter diferent

La simfonia composició per a orquestra que en el primer moviment forma de la sonata. Constituïda per tres o quatre moviments que alternen diferent tempo i caràcter.

El concert clàssic:Mateixa estructura que sonata amb 3 moviments.Forma:cançó i rondó.

Música de cambra forma d'interpretació basada en pocs instruments

Duo: piano i violíEl trio: piano, violí i violoncelEl quartet: dos violins, viola i violoncel

El quintet: piano i quartet de corda/Concert, per a orquestra i instrument solista

Característiques

Equilibrada, simple i regular, s'imposa sobre la música vocal. Durant el Classicisme, es fomenten els concerts públics i privats.

Els instruments i les agrupacions instrumentals

El piano forte, el clarinet i la trompa sorgeixen. El violí protagonisme més gran, violoncel a instrument solista i abandona el paper de baix continu.

Música de cambra:música destinada als salons dels palaus. Posteriorment, augmenta la seva complexitat i es compon per a músics professionals i sales de concert.

El quartet de corda: Agrupació formada per 2 violins, viola i violoncel.

Són molt preuades les agrupacions d'instruments de vent que toquen a l'aire lliure.

Orquestra:agrupació més gran  que estableix els principis de la disciplina orquestral i introdueix l'ús d'efectes sonors com el crescendo.

CONTEXT HISTÒRIC:
El classicisme és un període que s'emmarca entre el Barroc i el Romanticisme. Sol datar-convencionalment entre 1750 (mort de J.S.Bach) i 1827 (any en què mor Beethoven). És una etapa curta que marca la transició de l'Edat Moderna a L'Edat Contemporània.

Niccolò Paganini va néixer a Gènova, Itàlia, el 27 d'Octubre de 1782,En 1801,Niccolò Paganini, que ja estava acostumat a fer una gira amb el seu pare,va anar a Lucca per actuar al Festival de Santa Croce. La seva aparició va ser un èxit entusiasta, entranyable per a la ciutat.La seva obra 24 Capritxos per a violí:va reservar les seves composicions per al seu ús personal com el virtuós del violí més gran i més hipnòtic del món i, per tant, va publicar relativament poc. Va fer una excepció per a la seva Op. 1, els 24 Capritxos per a violí solista, publicats a Milà en 1820

Entradas relacionadas: