África Segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,84 KB

 

Formes noves d’organitzar el treball per millorar la Productivitat i mantenir la rendibilitat, aquest fet es va originar en els EUA.

Taylorisme:

Mètode d’organització industrial, que la seva Finalitat es augmentar la productivitat. Consisteix en eliminar els moviments Inútils de l’obrer i optimitzar el temps emprat per reduir costos. La seva Producció en sèrie és per mitjà d’una cadena de muntatge desplaçant els productes A traves d’una cinta.

Fordisme:

Henry Ford va adaptar el taylorisme a la seva fàbrica d’automòbils de Detroit. El seu Objectiu era fabricar un gran nombre d’automòbils i de baix cost. Aquest, va Incorpora maquinària innovadora i treballadors especialitzats, als que pagava Uns salaris alts i els convertia en consumidors. Ford va aconseguir fabricar Automòbils senzills a baix cost, destinats al consum massiu de famílies Mitjanes americanes, d’aquesta manera es va iniciar el consum massiu.

El desmembrament d’Àfrica:

En La primera meitat del Segle XIX, els europeus posseïen factories costeres o Colònies petites. En la segona meitat del mateix segle, els exploradors i els Missioneres van recórrer l’África per les conquestes del Níger i del Nil, i per L’Àfrica central (Sàhara, Sudan e els rius Congo i Zambezi).Les Expedicions van augmentar i les potències europees es van enllaçar a conquerí i Colonitzar el continent.

Projecte Britànic:

A partir del 1870, els britànics volien connectar el nord amb el Sud mitjançant el ferrocarril (el Caire-el Cap), amb l’objectiu de dominar la Façana oriental d’Àfrica i controlar l’oceà Índic. Gran Bretanya va obtenir els Millors territoris en productes minerals i de gran valor estratègic.

Projecte francès:

Els francesos volien Dominar una franja de l’est a l’oest, partint d’Algèria van anar dominant el Nord d’Àfrica, Marroc i Tunísia. Quan van arribar a Sudan es van enfrontar als Anglesos.Davant Aquesta situació, el canceller Bismarck va convocar la conferència Internacional de Berlín al 1885. Va reunir a 14 països. El resultat fou L’elaboració d’una acta sobre les condicions de l’expansió territorial d’Àfrica I fer front a les tensions existents entre els diferents projectes colonials. Es va acordar:Lliure navegació pels rius Níger i Congo.Es van concretar uns Principis per ocupar els territoris africans per part de la metròpolí: domini Efectiu en tot el territori reclamat i notificar a les potències l’establiment D’una nova colònia.Posteriorment els alemanys també van establir els seus interessos A l’Àfrica Negra (Togo, Camerun, Rwanda, Burundi i el llac Tanganyika. Els Portuguesos també tenien territoris (Moçambic i Guinea-Bissau). Itàlia i Espanya es van quedar amb petits territoris.

Penetració dels imperis colonials a la Xina:Xina:


L’inici dels s.XX, els britànics tenien enclavaments comercials a la Xina. Els Anglesos equilibraven les compres de seda i té xinesos amb la venda d’opi, Procedent d’Índia. Aquesta, va ser la causa de les guerres de l’opi (1839-1842 I 1856-1860). Posteriorment, els anglesos van conquerir Hong Kong i van obrir 12 ports al comerç internacional. Els britànics van intervenir en sectors Estratègics. Per aquets motiu es van originar les revoltes nacionalistes que Van fracassar. Amb això, es veia la feblesa de l’Imperi Xinés. Entre els anys 1885 i 1911va ser assetjada pels imperis europeus i Japó en els seus diferents Fronts: França pel sud-oest, GB en el sud i en la península de Shandong, Rússia I Japó pel nord-est. Al 1911, una revolució va posar fi a l’imperialismei Es van proclamar la República, per poder alliberar-se de la dependència Colonial i aconseguir la reconstrucció nacional.Causes de l’imperialisme:


L’Europa dominant: El progrés D’industrialització i el gran desenvolupament va significar la fragmentació del Món en països industrialitzats i països no industrialitzats. Els primers els Van imposar als segons. Europa va imposar el seu model econòmic, els ideals i La cultura a bona part del planeta. Europa va desenvolupar una crisis Econòmica, i en poc tems es va iniciar una crisis de sobreproducció. Van sortir De la crisis renovant estructures productives i la remodelació empresarial. 

ECONÒMIQUES:Establir mercats per poder exportar-hi la Producció industrial, moltes vegades amb règim monopoli.Obtenció de primeres Matèries i fonts d’energia en abundànciai a un baix cost.Utilització de mà obra no qualificada amb salaris Baixos.POLÍTIQUES I MILITARS:Augmentar el seu poder polític internacional per mitjà d’e l’hegemonia Colonial.Emplaçaments geoestratègics per controlar les rutes marítimes i Terrestres, tant comercialment com militarment. D’aquesta manera, posaven Obstacles als seus competidors o augmentaven la seva influència en el context Diplomàtic.DEMOGRÀFIQUES:Explosió blanca generada pel gran flux Migratori, a causa del creixement de la població europea.Obtenció de territoris On es va poder establir aquesta població. Posteriorment es va desenvolupar Polítiques imperialistes.IDEOLÒGIQUES:Difusió De les concepcions racistes que defensaven la superioritat de la raça blanca.Exaltació Nacionalista dels grans estats colonials que es consideraven amb el deure de Difondre la civilització europea al món.Afany evangelitzador de les esglésies Cristianes.

Entradas relacionadas: