Les activitats industrials a Europa, Espanya i la comunitat valenciana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,01 KB

 

6. LA INDÚSTRIA VALENCIANA


Malgrat que l'activitat industrial té el seu origen en una tradició artesana ja molt antiga, la gran embranzida de la indústria valenciana va ser tardana: va tenir lloc entre 1960 i 1980. Actualment, la Comunitat Valenciana és, després de Catalunya, la comunitat espanyola que obté més ingressos per explotació industrial. El 2010, la indústria i la construcció donaven faena a un 25,6% del total de població ocupada valenciana. Les característiques principals de la indústria valenciana són: la producció de béns de consum directe, el predomini de petites i mitjanes empreses d'origen autòcton i l'orientació exportadora.

Les empreses valencianes estan ubicades en un ampli espai industrial al voltant d'un eix central que formen les poblacions de Castelló de la Plana, Vila-real, Vall d'Uixó, Sagunt, València, Alzira, Xàtiva, Ontinyent, Alcoi, Ibi, Elda, Elx i Crevillent. Dins d'aquesta extensa àrea industrial que comprén quasi tota la Comunitat, hi ha regions ben diferenciades per la seua especialització productiva:

A la Plana de Castelló destaca per la seua importància la indústria de materials de la construcció i ceràmica, tot i que també s'hi produeix paper i cartó, tèxtil, calçat i cuir, i metal·lúrgia.

En l'àrea metropolitana de València i els seus municipis trobem una gran concentració industrial. S'hi reuneix una gran diversitat d'activitats relacionades amb la producció de metal·lúrgia, mobles, ceràmiques, tèxtils, joguets, indústria alimentària, química, etc.

A Almussafes es fabriquen automòbils en la planta industrial més gran de la Comunitat.

La regió de Xàtiva-Ontinyent-Alcoi destaca per les indústries del paper i del tèxtil i els seus derivats (filat, teixit, confecció, gèneres de punt, tints i estampats).

• En la comarca de la Foia de Castalla es concentra gran part de tota la indústria de joguets d'Espanya.

• Finalment, és important la Vall del Vinalopó-Elda-Elx, com una gran regió de fabricació de calçat i cuir i, en menor grau, de catifes, marbre, aliments, joguets, mobles, etc.

Entradas relacionadas: