Sobre els 7 nivells o estils de direcció empresarials de Tannenbaum i Schmidt:
b) En el primer nivell, que seria el de màxima llibertat per als subordinats, el Director pren la decisió i l’anuncia; així el cap identifica el problema, considera les solucions, tria una d’elles i comunica la decisió als seus subordinats perquè la posin en pràctica.
La Teoria de les tres necessitats de la motivació de David McClelland:
b) La necessitat d’Assoliment fa escollir una tasca en funció de la seva dificultat. Si es té una baixa necessitat, es trien activitats senzilles, que no requereixen un gran esforç i que minimitzen el risc de fracàs. En canvi, les persones amb una necessitat alta busquen reptes per a superar progressivament problemes i reptes més complexos.
Pel que fa l’estil de Direcció per Objectius (DPO), els seus avantatges i inconvenients:
c) Peter F. Drucker va plantejar i va establir que es devien fixar objectius en totes les àrees empresarials que les tasques desenvolupades afectessin més a la supervivència, resultats i prosperitat de l’empresa. D’aquesta forma va proposar una filosofia d’actuació que emfatitzava o insistia en l’autocontrol i en la autodirecció de cada àrea empresarial.
Sobre l’estructura empresarial, els grups industrials i els grups financers:
a) En els grups financers poden existir diversos grups de propietat i la seva gestió se sol centrar en una activitat principal donada suport per altres auxiliars (el que va a justificar una política d’adquisicions i participacions en altres empreses del mateix sector o afins).
El Bussines Model CANVAS:
c) El Bussines Model CANVAS constitueix uneixi eina de qualitat per a crear models de negocis, descrivint diferents aspectes de la idea de negoci, necessaris per a la correcta engegada del projecte empresarial. L’eina no és més que una fulla amb diferents apartats interrelacionats entre si, que cobreixen tots els aspectes bàsics d’un negoci:
- Socis clau;
- Activitats clau;
- Recursos clau;
- Proposta de valor;
- Relació amb els clients;
- Canals;
- Estructura de costos;
- Fonts d’ingressos;
- Segments de clients.
En relació a la Teoria de la Intel·ligència Emocional aplicada al Lideratge empresarial:
b) Per Goleman la capacitat de motivar-se a un mateix és una de les cinc competències que formen la IE (Intel·ligència Emocional). Les persones que dominen aquesta competència solen ser més productives i eficaces en tot el que fan. En una definició simple, la intel·ligència “és la capacitat per a reconèixer sentiments propis i aliens, i l’habilitat per a manejar-los”. Tot això influeix en un bon acompliment del lideratge en l’empresa.
En relació amb els Criteris d’Equiprobabilitat de Laplace, Maximin o de Wald:
d) Si s’ha de decidir efectuant un joc amb 4 estats de la naturalesa, cada resultat haurà de multiplicar-se pel factor 0,20 en el criteri d’Equiprobabilitat de Laplace.
En relació als Criteris d’Hurwicz, i de Savage o Maximax Regret:
d) Si determinem la decisió òptima pel criteri d’Hurwicz amb un 100% de pessimisme (i u 0% d’optimisme) obtindrem la mateixa solució decisòria que amb el criteri de Wald.
Una determinada empresa que fabrica un producte que ven al preu de mercat de 25 euros/unitat, presenta la següent taula de costos (en euros) en la fabricació de 10.000 unitats del mateix, en un cicle productiu anual:
a) La funció de costos totals és CT (x)= 15· x + 100.000, el llindar de rendibilitat en el punt mort és de 10.000 unitats de producte i l’empresa genera un benefici de 0 euros.
Tenim la matriu de resultats en un joc contra la Naturalesa (context incertesa):
c) Aplicant el criteri de Wald s’obté l’ordre de prelació de decisió: A1>A2>A3>A4.
Sobre l’estil de lideratge que estava aplicant el Cap d’Antonio amb Antonio Romero (cap d’equip en una empresa productora de peces per a automòbils). Des del punt de vista del lideratge situacional:
b) El Cap d’Antonio només aplicava amb Antonio estil del quadrant 1: dirigir, controlar i estructurar, sense altra opció (conducta de tasca alta i conducta de relació baixa).
El Sr. Roberto Mondino President de Nexus no permet la participació del seu equip en la gestió, ni en el procés de presa de decisions. Per això:
a) Desenvolupa un estil de lideratge AUTORITARI.
Existeixen dos eixos bàsics sobre els quals podem establir una definició del grup. El Corte Inglés:
El primer eix es correspon amb l’estructura de la propietat, i 2. El segon amb l’estructura que presenta com grup empresarial. Fent referència a l’anterior es pot afirmar el següent:
c) El Corte Inglés pot ser classificat com un grup particular i familiar de residents.
Antonio Romero és el cap d’un equip de treball que es dedica a produir peces per a automòbils. Cridarà a d’un en un dels membres del seu equip, deixant-los clars quines són les seves obligacions i responsabilitats i avisant-los de les conseqüències de no seguir els procediments establerts. Per això, des del punt de vista del lideratge situacional:
a) Desenvolupa un estil de lideratge situacional de tasca directiva alta i conducta de relació baixa.
Un projecte d’inversió de tres anys de vida, amb desembors de 400.000 euros en l’any 0, genera uns fluxos de caixa de 200.000, 300.000 i 200.000 euros en els anys 1,2 i 3.
b) El VAN al 5% (0,05) d’interès compost anual és de 235.353 euros.
Quina és l’estratègia central de Mercadona?
c) S’ofereix al client (“El Cap” o “El Jefe”) sempre preus baixos (SPB) a través de continues ofertes ganxo.