El 1934, el govern conservador de la República presidit per Alejandro Lerroux

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,66 KB


El 4 d’Octubre de 1934, sota la presidència de Lerroux va formar-se un executiu conservador en el qual la CEDA  finalment accedia a les responsabilitats de govern es va produir entre els dies 5 i 19 d'Octubre de 1934 durant el bienni radical-cedista de la II República. Però, per amplis sectors del país la CEDA i el seu representaven la fi de les transformacions socials republicanes.Fins i tot, des de l’esquerra va interpretar-se l’entrada de la CEDA al govern com una deriva del règim cap al feixisme que, a més, amenaçava l’autonomia catalana. Perr iniciativa de la UGT i l’ Aliança Obrera (una conjunció d’organitzacions obreres), va esclatar una vaga general per impedir la consolidació d’aquest nou govern.El moviment, però va fracassar com a conseqüència de la falta de coordinació i per la resposta del govern (va decretar l’Estat de guerra). Aquets  esdeveniments van assolir importància especialment greu a Astúries i Catalunya.


La revolució d’Astúries. L’Octubre de 1934 els miners asturians van protagonitzar una revolució social, fruit de l’acord previ entre anarquistes, socialistes i comunistes. Columnes de miners armats van ocupar els pobles prenent gran part de les casernes de la Guàrdia Civil i van substituir els ajuntaments per comitès revolucionaris que van assumir el proveïment d’aliments, el funcionament dels transports i el subministrament d’aigua i electricitat.


La revolució a Catalunya :L’exèrcit  va sufocar ràpidament l’aixecament després de trobar escasses resistències a les Rambles, on un grup de nacionalistes va enfrontar-se a les tropes. Sense possibilitat de victòria, el govern de la Generalitat i el de l’Ajuntament barceloní van rendir-se. Els caps de la revolta, dirigits pel president  Companys, van ser empresonats .Més de 3.500 persones van ser detingudes, entre ells tots els membres del govern de la Generalitat així com tots els diputats, alcaldes i regidors que havien donat suport a la insurrecció . Azaña, que es trobava a Barcelona, també va ser empresonat.


Les conseqüències dels fets d’Octubre. Les conseqüències van ser dramàtiques, ja que el govern català va ser jutjat i els seus membres condemnats a trenta anys de presó. Així, entre l’Abril de 1935 i el febrer de 1936, Catalunya va passar a ser governada per una coalició dels radicals i la CEDA, amb el suport de la Lliga  A més, com a conseqüència de la revolució d’Octubre, la CEDA va augmentar la seva influència en el govern i va mostrar-se partidària d’aplicar les condemnes i procedir a una reorientació de la política del govern. Es van tornar les propietats als jesuïtes a la vegada que Franco, recompensat per la repressió de l’aixecament asturià, es convertia en cap d’Estat Major. Posteriorment, el juliol de 1935, la CEDA va presentar una proposta per a modificar la Constitució on es recollia la revisió del sistema autonòmic, l’abolició del divorci i la impossibilitat de l’expropiació de terres.



Entradas relacionadas: