16. Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajos sobre la nostra realitat contemporània. Explica-ho.

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,85 KB

 

1. Joan FRANCESC MIRA HA REFLEXIONAT EN ELS SEUS ASSAJOS SOBRE LA NOSTRA REALITAT CONTEMPORÀNIA. EXPLICA-HO. Joan Francesc Mira (València, 1939), format acadèmicament a Itàlia, és conegut com a autor de novel·les, de contes, d’assajos i com a traductor. Desprès de treballar i col·laborar en estudis a l’estranger (París, EEUU...) tornà a València i actualment és professor a la Universitat Jaume I de Castelló.

La seua obra reflecteix la realitat d’una època – dels anys 70 fins a l’actualitat- que ha passat de la dictadura de Franco, a la democràcia parlamentària, fet que no sols donà lloc a un esclat econòmic, sinó també cultural, ja que les nostres lletres, ofegades durant molt de temps, començaren a normalitzar-se. Així mateix, qüestions com el nacionalisme, la identitat com a poble i la situació de la llengua en la nostra societat, adquireixen importància, i Mira les analitza amb profunditat en els seus assajos, com en Crítica de la nació pura (1985), Sobre la nació dels valencians (1997) o Els Borja: família i mite (2000). Altres obres, també de temàtica valencianista i històrica són: Som. Llengua i Literatura ( 1974); Els valencians i la terra (1978); Introducció a un País (1980), Població i llengua al País Valencíà (1981); Sense música ni pàtria (1995)...

Els seus assajos són obres que es podrien classificar com de “reflexió política”, i l’eix de les seues reflexions gira al voltant de la identitat i totes les conseqüències que se’n deriven, especialment el seu ús polític. Així, els temes que tracta són:

El nacionalisme

La relació entre cultura i poder

La creació i evolució de les identitats i els símbols que les conformen

La importància de les llengües per tal de crear una “consciència col·lectiva”

La manipulació de tots aquests conceptes (nacionalisme, identitat, llengua…) en benefici d’interessos molt concrets.

Joan Francesc Mira s’ha implicat en la situació de la societat valenciana, des del compromís amb el seu país i la seua cultura. Aquesta dedicació cívica i política és coneguda i l’ha dut a presidir Acció Cultural del País Valencíà (1992-1999), a crear i impulsar la plataforma Valencians pel Canvi o a ser candidat al Congrés dels Diputats pel Bloc Nacionalista Valencíà. Aquest compromís de Mira ha fet que alguns crítics consideraren que només parlava “dels valencians” i “per als valencians”, cosa que limitava l’interés pel seu treball. Però no és així. La reflexió sobre el cas valencíà i també sobre el de la cultura i la nació catalanes en general, és fonamental en l’obra del nostre autor – i molt especialment en el llibre Sobre la nació dels valencians, dedicat a aquest tema-, però la majoria de les consideracions que Mira fa, per exemple, sobre la importància dels símbols en la creació de les identitats nacionals o el paper de la llengua en el terreny del nacionalisme són vàlides per a qualsevol societat occidental. Com ell mateix diu, “tots vivim i ens identifiquem en i des d’una nació, i els mecanismes de funcionament i els elements de conflicte que afecten les nacions són molt semblants”. Mira demostra que la problemàtica tan peculiar que valencians i catalans tenim al voltant de la nostra condició nacional no és tan diferent de la que pateixen molts altres pobles del món, fins i tot aquells que s’autoproclamen “normals” i que gaudeixen de tots els elements – banderes, fronteres, reconeixement internacional...- que en principi els haurien d’assegurar una existència menys conflictiva.

Moltes de les reflexions de Mira estan avalades per fets concrets de la seua experiència i la de molts lectors, cosa que facilita i fa molt accessible la lectura dels seus escrits. A més a més, en els seus articles d’opinió (“assajos en miniatura”), maneja - com Fuster- molt bé la ironia i l’adjectivació,sense restar concisió,claredat i amenitat a allò que vol comunicar.

Entradas relacionadas: