1ª Guerra Mundial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,65 KB

Causes de la Primera Guerra Mundial(1914-1918)
1 Les disputes entre potències colonials: Les friccions entre Alemanya i França/Gran Bretanya pel Marroc van entrar a punt de provocar una guerra. En principi es va evitar, però la tensió era tan alta entre elles que, al cap de poc, i afegint-s’hi altres causes, esclatà la Primera Guerra Mundial.
2 L’exaltació nacionalista: Enfrontava Alemanya amb França. L’enemistat provenia de la derrota francesa a la guerra francoprussiana, arran de la qual França perdé les regions d’Alsàcia i Lorena, que van passar a Alemanya.
3 El conflicte dels Balcans: Un problema nacionalista, perquè serbis, albanesos, búlgars i romanesos intentaven independitzar-se dels imperis Austrohongarès i Turc.
4 La Pau Armada(Potencies fabriquen armament): Àustria, un enorme imperi multinacional format per una dominant minoria germànica i nombroses nacionalitats sotmesos, desitjava ocupar Sèrbia i tenir una sortida al Mediterrani a través del port de Tessalònica, al nord de Grècia.
L’esclat de la Guerra: Francesc Ferran, i la seva esposa van morir a Sarajevo (Bòsnia) assassinats per un estudiant nacionalista serbi que desitjava la unió de tots els serbis en un sol Estat (la mà negre).
La crisis de l’any 1917: va esclatar a Rússia la revolució bolxevic (la més important al s.XX) i els revolucionaris, que estaven ocupats consolidant el seu govern, van assignar la pau amb Alemanya i es van retirar de la guerra (pau de Brest-Litovsk).
L’abandó de Rússia va ser compensat amb la intervenció dels Estats Units, que, després de l’enfonsament del
transatlàntic Lusitània (transatlàntic americà) per un submarí alemany, va decidir entrar en la guerra.
Els americans descarreguen a França amb més d’1 milió de soldats.


El final de la guerra: L’alt comandament alemany es va desmoralitzar davant del fracàs de les darreres ofensives i va suggerir al kàiser (emperador) que demanés la pau.
L’11 de nombre de 1918 es va signar l’armistici (acabament de la guerra). El Kàiser Guillem II va fugir de Holanda quan es van produir revoltes a l’exèrcit i la marina i manifestacions obreres, i a Alemanya es va proclamar la República.
El tractat a Versalles (conseqüències de la guerra): a Versalles es va signar la pau amb Alemanya, a ala qual van imposar unes condicions molt dures:
· Se la declarava culpable única de l’esclat de la guerra i se l’obligava a pagar unes fortes reparacions de guerra per es destruccions ocasionades, sobretot a Bèlgica i a França.
·El seu exèrcit i la seva marina de guerra quedaren reduïts al mínim.
·Va ser desposseïda del seu imperi colonial, que es van repartir la Gran Bretanya i França.
·Es fragmentà el territori alemany. Algunes terres de l’est van passat a la nova Polònia, i territoris de l’oest van ser tornats a França.
·Es van destruir molts llocs, construccions.
·9 milions de mort en conjunt
Alemanya considerà que aquest tractat havia estat una imposició i una pau humiliant, cosa que augmentà el seu nacionalisme per buscar una revenja en el futur.

Desenvolupament del conflicte: va provocar enormes destruccions i causà milions de morts i de mutilats. No s’havia produït mai una guerra tan cruel.
1. Guerra de moviments o guerra llampec: Els exercits alemanys van atacar a França esperant vèncer-la ràpidament i adreçar desprès els exercits contra Rússia. Però els russos van atacar els alemanys i els van obligar a retirar una part de les tropes de França.
Aquest atac va salvar els francesos, que van poder aturar l’avanç dels exercits alemanys a la Batalla del Marne (1914).
2. La guerra de trinxeres: La costosa i dura guerra de trinxeres. Els atacs acaben en terribles matances que només aconseguien, en el millor dels casos, avançar uns quants quilòmetres.
A la batalla de Verdun (1916) francesos entre alemanys.
Les noves armes, cada vegada més terribles, van endurir encara més la guerra. Es van fabricar canons nous i més poderosos; les metralladores van arraconar les càrregues de la cavalleria; es fabricaren els primers tancs i els primers avions. En algunes ocasions es van utilitzar gasos, que van crear el terror a les trinxeres.

Entradas relacionadas: