Examen biologia tema 1 i 2

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,89 KB

1. El cicle geologic és el conjunt de processos de transformació que experimenten els materials geològics. Els materials externs de la superficie terrestre passen a ser materials interns de l'escorça i del mantell superficial per tornar a la superficie i transformar-se en materials externs. Les seves fases són:

- Orogènesil. Es un procés constructiu o de formació de relleu que realitzen els agents geològics interns: corrents interns de magma.
- Gliptogènesi. Es un procés destructiu de relleu que realitzan els agents atmosfèrics i els geològics externs.
- Litogènesi. Formació de roques sedimentàries a partir dels sediments originats en la gliptogènesi.

Els agents que realitzan el modelat del relleu terrestre són:

- Agents atmosferics. Són els gasos de l'atmosfera, com el dioxid de carboni (CO2), l'oxigen (O2) i el vapor d'aigua (H2O); els canvis de temperatura i la pressió originada per la congelació de l'aigua.
- Agents biològics. Són essers vius; per exemple, les arrels de les plantes, els lìquens, els animals excavadors, l'activitat humana,etc...
-Agents geològics externs. Són el vent, els torrents, les glaceres i l'onatge del mar. La seva acció es deu a l'energia solar, que en general el moviment, i a la gravetat.

El modelat del relleu o gliptogènesi es realitza pels processos següents:

- Meteorització. Alteració i fragmentació de les roques del relleu en el mateix lloc que es troben realitzades pels agents atmosferics i els agents biològics.
- Erosió. Arrencada dels materials meteoritzats realitzada pels agents geològics externs i el desgast que peteixen i que ocasionen aquests materials sobre el relleu.
- Transport. Trasllata de materials arrancats del relleu, realitzat pels agents geològics externs, fins a les conques de sedimentació.
- Sedimentació. Acumulació dels sediments transportats pels agents geològics externs en les conques de sedimentació.

Els agents geològics externs que realitzen el modelat del relleu terrestre són:

- Aigües salvatges i torrents. Les aigües salvatges i els torrents són corrents d'aigua superficial temporals que es produeixen després d'una pluja intensa o d'un rapid desglaç de la neu. Les aigües salvatges es mouen sense llit fix i les seves estructures erosives són els barrancs. Els torrents descorren per un llit fix i s'originen a partir de les aigües salvatges. Les seves estructures erosives són els canals de desguàs i les estructures sedimentaries, els cons de dejecció.
- Rius. Són corrents d'aigua permanents i amb llit fix. Originen estructures erosives com les valls, goles i meandres. Produeix estructures sedimentaries com les planes al·luvials, els deltes i els meandres.
- Modelat càrstic. És el proces de dissolució de les roques. L'exemple més conegut es el que es produeix en els massissos calcaris mitjançant la carbonatació. També es dona en muntanyes de gruix i de sal. Les estructures del modelat carstic externs són el rascler o lapiaz i les internes són els avencs, les galeries, les coves, les dolines, les estalactites i les estalagmites.
- Acció del mar. Acció de les onades, corrents i marees que depen de la força del vent. Les seves estructures erosives són els penya-segats, i les seves estructures sedimentaries són les platges, els bancs de sorra i els tombols.

Les roques sedimentaries estan formades per la unio dels sediments acumulats en les conques de sedimentació. Es classifiquen segons el tipus de sediments que contenen i el seu proces de formació en.

- Detrítiques. Formades per la unio de fragments de roques mitjançant litificació.
- Quimiques. Originades a partir de la precipitació de sals dissoltes en aigua.
- Bioquimiques. Formades a partir de la precipitació de subtancies dissoltes en aigua a causa de l'acció dels essers vius. Per exemple, la calcaria i les lumaquel·les.
- Organiques. Organitzades per la transformació de restes organiques d'essers vius. Són els carbons minerals i el petroli.













































2. La teoria de la tectonica de plaques o tectonica global proposa que la litosfera es troba dividida en plaques tectoniques, i que aquestes plaques suren i es mouen sobre l'astenosfera, empeses per corrents de magma que s'han format i es mouen a l'interior d'aquesta.

Plaques tectoniques: Són fragments de litosfera, per tant estan formades de roques en estat solid i pertanyen a l'escorça i el mantell residual. Segons la seva estructura es distinqueixen des tipus de plaques:

- Plaques oceàniques. Constituides per l'escorça oceanica de roques basaltiques i el mantell residual. Només constitueixen alguns fons oceanics.
- Plaques mixtes. Formades pel mantell resicual sobre el qual hi ha sectors s'escorça oceanica basaltica i sectors d'escorça continental de roques granítiques. Constitueixen els continents i els fons marins oceanics que hi estan units.

Efectes de la tectonica de plaques

- Terratremols. Són sacsejades brusques de la litosfera produides per l'avanç d'un fragment de litosfera respecte d'una altre.
Poden comportar els riscos seguents: destrucció d'edificis, ponts, preses,etc..., esllavissaments dels vessants i fortes ones marines o tsunamis.
- Vulcanisme. Són les sortides de magma a l'exterior de l'escorça terrestre.
Pot comportar els riscos seguents: caiguda de piroclast i de cendres, lahars o allaus de fang de cendres, nuvols ardents de temperatures properes als 800ºC i colades de lava.
- Orogenesi. És la formació de serralades muntanyoses originades per la compressió dels sediments acumulats a la zona de xoc entre dues plaques.

Les roques sotmeses a forces produides pel moviments de les plaques tectoniques, poden deformar-se i donar lloc a :

Deformacions de les roques

- Plecs. Ondulacions de roques plastiques.
- Diaclasis. Fractures sense desplaçament de roques fragils.
- Falles. Fractures amb desplaçament de roques fragils.

Les roques magmatiques o ignies son les que es formen pel refredament i la solidificacio d'un magma. Estan contituides basicament per minerals del tipus silicats.

Roques magmatiques

- Plutoniques. Es produeixen pel refredament de grans masses de magma a l'interior de l'escorça. Presenten textura granular, amb tots els silicats clistal·litzats, de mida semblant i visible.
- Filonianes. Es produeixen pel refredament del magma que ascendeix cap a la superficie.
Posseeixen textura porfirica amb alguns minerals clistal·litzats en mides visibles envoltats d'una pasta vitria o de microcristalls.
- Volcaniques. Es produeixen pel refredament sobtat de magma a la superficie terrestre.
Tenen textura vitria, ja que quasi cap silicat no ha clistal·litzat .

Les roques metamorfiques s'originen per l'alteració de roques preexistents en ser sotmeses a un augment de pressió i temperatura, però sense que els materials s'arribin a fondre.

Roques metamorfiques

- Metamorfisme de contacte. Són roques modificades per l'acció de la temperatura.
S'originen al voltant d'un magma.
- Metamorfisme regional. Són roques modificades per l'acció de la pressio i temperatura.
S'originen en zones de xoc de plaques.
- Metamorfisme dinamic. Són roques modificades per l'acció de la fricció (pressió).
S'originen a les falles.

Entradas relacionadas: